AlltomBostad
 

Välj bänkskiva med omsorg

Välj bänkskiva med omsorg

Natursten har blivit allt mer populärt som material i bänkar i kök och badrum. Natursten ger många möjligheter både estetiskt, miljömässigt och tekniskt, så det finns skäl att tänka efter före köp.

I samband med bänkskivor kan man förenklat tala om två huvudtyper av natursten. Granitliknande stentyper och marmor/kalksten. De flesta typer av natursten är, när de väl är monterade på plats, beständiga och väl lämpade som bänkskivor för kök och bad. Ur nötnings- och övrig hållfasthetssynpunkt är de i det närmaste outslitliga.

Granit är vanligen dyrare än marmor/kalksten. Detta beror på att den är hårdare och därmed dyrare att bearbeta i alla led från brytning till ytbearbetning. Med ytbearbetning menas den bearbetning som naturstensskivan går igenom vid tillverkningen. Något medel har inte tillförts skivan. Ytbearbetning skall inte förväxlas med  ytbehandling som avser den behandling som görs i bruksskedet, till exempel behandling med rengöringsmedel. För bänkskivor kan ytbearbetningen vara finslipad, det ger en slät yta men som inte är speglande, eller polerad där man gått ett steg längre än vid finslipning, ytan är då speglande. Marmor- och kalkstensbänkar bör vara slipade, medan granit kan vara slipade eller polerade.

Nytt kök är ofta en stor investering och byte av felbeställd bänkskiva kan bli kostsamt. Bänkskivan utgör 5-18 procent av den totala kökskostnaden. Men om en monterad köksskiva av någon anledning måste bytas kan det bli besvärligt och dyrt. I de fall kunden mätt själv kan det bli mätfel eller tankefel. Låt gärna en fackman ta ansvar för mätning, leverans och montering. Då är det den personen som är totalansvarig och skulle det bli något fel får han/hon stå för det.

När det gäller montering av vaskho och spis så finns det några olika tillvägagångssätt. Övermonterad ho och häll är det billigaste alternativet. Bänkskivan får då inga synliga kanter vid urtaget. Vaskho eller häll monteras ovanifrån och dess kanter ligger ovanpå stenskivan.

Ett annat sätt är så kallad planmonterad ho och häll. I stenskivan har utanför hålet frästs ned ett större hål som passar vaskhons och hällens ytterkant. Hon eller hällen monteras ovanifrån och dess ovankant kommer i nivå med stenskivans yta. En planmonterad ho och häll är att föredra ur såväl praktisk som livslängdssynpunkt. Man slipper alla typer av skarvar och dylikt som kan samla smuts och vara svåra att rengöra. Vaskhon kan också monteras, limmas, underifrån. Kanterna på urtaget i stenskivan blir då synliga och ges då samma bearbetning som den har i övrigt, polerad eller slipad. Kantprofilen på urtagen kan vara rak fasad, rak rundad eller halvrundad.

Underfräst ho är ytterligare ett exempel på montering. Ett större hål fräses ur underifrån i stenskivan till ungefär halva skivtjockleken. Vaskhon monteras, limmas, underifrån och dess ovankant hamnar 10-15 millimeter under stenskivans ovanyta. Kanterna på urtaget i stenskivan blir då synliga och ges samma bearbetning som skivan har i övrigt.

Text: Kurt Johansson och Ove Hansen Foto: C.G. Karlsson

Hantering:
Natursten är ett slitstarkt och hårt material, men har låg böjhållfasthet. Bär och transportera därför stenskivorna på högkant. Lyft aldrig skivan i ho- eller hällöppning. Stenskivorna ska aldrig läggas plant på golv eller på mark. De bör ställas på högkant mot vägg eller dylikt på ett underlag som inte gör skada.
 

Montering:
Se till så att underlaget är plant och vågrätt. Kontrollera materialet innan montering. Kontrollera också att skåpstommarnas står helt i våg, om ojämnhet innebär att man måste justera med små distansremsor. Se till att det finns stöd för skivan vid fogar och där stenmaterialet är smalt. Vaskarna monteras enligt anvisning från leverantören

Skötsel:
Granit är ett naturmaterial som tål värme och håller sin glans även om den utsätts för hårt slitage, påfrestningar och starka medel. För rengöring används vanligt diskmedel. För marmor/kalksten däremot får inga sura rengöringsmedel användas. Man bör också vara försiktig med citron, vin, vinäger, ättika och andra sura varor, som förekommer i hushållet. Såpa är ett bra medel för rengöring och underhåll av marmor och kalksten. När det gäller granit är såpa aningen för milt

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår