AlltomBostad

Villafärgerna som arkitekterna rekommenderar

Villafärgerna som arkitekterna rekommenderar

Vitt, grått, svart och rött i nämnd ordning, är de färger som arkitekter oftast rekommenderar på villor. Bland fasadtrenderna anses underhållsfria material vara den hetaste. Det visar den årliga undersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

Vit färg på villafasaden är det säkraste kortet om man ska gå på vad arkitekter oftast rekommenderar. Därefter kommer grått och svart. Om man vill ta ut svängarna lite kan man satsa på rött. Däremot kanske man ska undvika blått som väldigt få arkitekter brukar rekommendera.

– De mest rekommenderade färgerna kan vara en bra utgångspunkt för att välja färg, men alla arkitekter betonar att man måste ta hänsyn till sammanhanget. Därför bör man också ställa sig frågan: passar färgen i förhållande till omgivande hus och natur? säger Anna Ranow, kommunikationsansvarig på Cembrit.

När Cembrit frågade vilken fasadtrend som är hetast blev svaret ”underhållsfria material”. Därefter kom mönster och struktur samt materialkombinationer.

– Trenden kring underhållsfria material blir bara större och större. Det handlar mycket om att vi vill vara lediga på helger och semestrar och slippa hålla på med underhåll, till exempel att måla om fasaden, kommenterar Anna Ranow.

De tre fasadmaterial som enligt arkitekterna ger mest problem över tid är plast/komposit, puts och trä. Anna Ranow ger här några konkreta tips:

– Om du vill ha en hållbar fasad med minimalt underhåll och som dessutom är brand- och fuktsäker ska du välja tegel eller fibercement. De är dessutom material som är snygga att kombinera. Om träpanel är bättre med tanke på husets ursprung eller passar bättre i området kan man välja fibercementskivor som helt liknar trä. Dessa monteras oftast som liggande panel.
 

Tre starka trender på en fasad: Vit färg, underhållsfritt material (som till exempel fibercement) och mönster.

Röd fasad i fibercement som liknar trä.

Olika materialkombinationer är trendigt, här en modern villa i vit fibercement tillsammans med trä.

Här en bostad i två olika grå toner av fibercement som smälter fint in i den omgivande naturen.Om undersökningen: Cembrit har anlitat PFM research för att genomföra telefonintervjuer med 100 arkitekter (varav 50 män och 50 kvinnor) som ritar hus, vilket är ett representativt urval utifrån gruppen som helhet. Totalt är cirka 5 000 arkitekter verksamma i Sverige. I urvalet ingår inte landskapsarkitekter eller inredningsarkitekter.

Källa: Cembrit

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår