AlltomBostad

Villatrenden - brunt och lättskött

Villatrenden - brunt och lättskött

Det är inte alltid helt lätt att bestämma sig för vilket slags hus man vill ha eller i vilken färg det ska vara. Vad som är trendigt idag kanske inte är trendigt imorgon. Nu har svenska arkitekter fått säga sitt om hur villatrenden kommer att se ut de närmaste tio åren, och det är miljövänligt, lättskött och brunt som gäller.

Den starkaste villatrenden är miljövänliga och energisnåla hus, gärna med en underhållsfri fasad i tegel eller fibercement. Färgmässigt är en nyans i brunt det säkraste valet om man vill att huset ska kännas modernt de närmaste tio åren. De färger man direkt kan avråda ifrån är gult och blått. Det menar svenska arkitekter i en ny undersökning från Cembrit.

Naturfärger
Träfärger, olika nyanser av brunt,  tror nästan varannan arkitekt (46 %) kommer att öka under de närmsta tio åren. Därefter kommer svart, grått och vitt. Gult och blått fortsätter att minska, det är i alla fall vad arkitekterna har förutspått i de senaste arkitektundersökningarna.

Fler än nio av tio arkitekter tror att vi kommer att få se betydligt fler miljövänliga och energisnåla hus framöver. Tegel, träpanel och fibercement toppar listan över de mest populära fasadmaterialen, vilket bekräftar trenden från tidigare undersökningar. Träpanel anses dock vara ett av de tre fasadmaterial som ger flest problem under en 50-års period. Övriga i topp-tre av problemmaterial är puts och plast/komposit.

Två av tre arkitekter (75 %) tror att vi kommer att få se mycket mer av materialmöten och materialkombinationer. Ungefär lika många (77 %) tror att personliga/unika villor kommer att slå stort.

- Vi ser egentligen flera parallella trender i undersökningen, vilket är roligt eftersom det ger konsumenten en stor valfrihet. Den nertonade och naturliga färgskalan är ett säkert kort för många, men för en mer expressiv person eller familj finns också utrymme att ta ut svängarna, särskilt i materialvalen. Mitt råd är att fundera på det visuella uttrycket, men även göra praktiska val som passar den egna livsstilen och husets läge, säger Anna Ranow.
 

Enfamiljsvillan  Saltsjö-Duvnäs har en fasad i granpanel som behandlats med specialblandad brunbets. Foto: Franson Wreland

Träfärger i olika nyanser av brunt tror nästan varannan arkitekt  att det kommer att öka under de närmsta tio åren. Därefter kommer svart, grått och vitt.  Även personliga och unika villor kommer att slå stort. På bilden: Emrahus Villa Rund av arkitekt: Jan-Åke Andersson. 

Här är det vackert cederträ som får stå för färgen, både på fasaden och taket. Cedar House av Hudson Architects.

Av: Annika Rådlund Källa undersökningen: Cembrit


Om undersökningen:
Cembrit har låtit göra intervjuer per telefon med 100 arkitekter som ritar hus. Andelen arkitekter utgör ett representativt urval utifrån gruppen som helhet. Undersökningen har genomförts av PFM Research
.


 

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår