AlltomBostad
 

13 heta kökstrender 2013

13 heta kökstrender  2013

Minimalism, osynlig belysning och köksutrustning som mer ser ut som konstverk – det är några av de trender som chefdesignern Mathias Tingström tror kommer att dominera våra kök framöver. Parallelt med detta kommer vi att umgås ännu mer i köket, laga mat tillsammans och odlingsglädjen kommer att vara starkt förankrad i vår vardag.

Trendanalytikern Stefan Nilsson menar att i år så kommer utrycket "köket är hemmets hjärta" bli verklighet i allt större grad, då vi börjar umgås mer i köket. Mathias Tingström som  arbetar på Whirlpools designkontor i Milano med ansvar att driva och utveckla framtidens design och funktion av köksutrustning ser de här 13 kökstrenderna inför 2013:

1. Minimalism
Trenden med minimalistiska kök fortsätter att vara stark. Bort med synliga handtag och vitvaror. Funktionella detaljer och produkter ska integreras i själva köket.

2. Osynlig belysning
Belysning för att skapa en viss känsla och stämning i köket blir allt viktigare. Dock ska lamporna vara osynliga och integreras i kökets ytor, som till exempel bakbelysta väggar och lister.

3. Mix av modernt och gammalt
Det strama och moderna blandas med gedigen ”country style” för att skapa en varmare känsla – gammalt med modern tvist helt enkelt.

4. Vitt och svart
Vitt och svart fortsätter att dominera köken men större fokus läggs på detaljer för att skapa kontraster, bland annat genom särskilda materialval.

5. Glas
Ökad användning av glas i köksinredningen, som till exempel glasskivor istället för kakel och glasdörrar istället för trädörrar.

6. Köksinredning som konstverk
Glas blir ett viktigt material även när det gäller vitvaror. Genom att välja motiv och färg på glaset, på till exempelvis köksfläkten, sker en förändring från det rostfria och opersonliga till ett mer personligt val av konstverk.

7. Vitvarorna förändras – och begreppet försvinner
Fula vitvaror blir snygga inredningsdetaljer och kommer allt mer allt likna stilistiska produkter som vi gärna visar upp. Troligtvis försvinner även begreppet vitvaror på sikt.

8. Mer öppna planlösningar åt folket
Med en urbaniseringstrend där 50 % av befolkningen förväntas bo i städer år 2050, behöver vi skapa mer rymd och plats (än vad som egentligen finns) i trångbodda ytor.

9. Hållbarhet
Vi satsar allt mer på material som håller länge och tål att användas år ut och år in, som till exempel granit. 

10. Ett kök som hjälper dig att äta mindre kött
En idé som presenterades av elever på Umeå universitet är att framtidens kök är utrustade med teknologi som låter dig ”odla” ditt kött själv.

11. Odla frukt och grönt i köket
Möjligheten att bygga kök med inbyggd odlingsplätt där det går att odla färska bär, kryddor och grönsaker – året runt.

12. Kök anpassade efter livssituation
Framtidens kök kommer i större utsträckning spegla den egna livssituationen. Köken utrustas med accessoarerar för att till exempel uppmuntra barn att involveras i matlagningen.

13. Köket ”försvinner”
I framtiden är det oklart om begreppet kök kommer att existera i den bemärkelse det gör idag då det blir mer än bara en plats att laga mat i. Köket kommer snarare vara synonymt med en mötesplats.

Text: Annika Rådlund 

Vitt och svart fortsätter att dominera köken men större fokus läggs på detaljer för att skapa kontraster, och det ska inte vara några handtag.
Luckan Birka ek svartbets från Ballingslöv.
 

Cocoon från Salomonsen är som ett konstverk i köket.


Ballingslöv

Salomonsen Design
TrendStefan
Whirlpool

 

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår