Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar
Om du öppnar kökskåp, garderober och kikar in i förrådet - visst är det många saker som inte används? Om du säljer dem kan du tjäna du tjäna en ordentlig slant.

Kanske köper du en ny trädgårdsmöbel eller annat nu mot våren, då kan det vara läge att sälja den gamla. En ny undersökning från Kantar Sifo och Blocket visar att värdet alla prylar som bara ligger och samlar damm i varje hushåll, är ungefär 17000 kr. Enligt undersökningen är det så mycket som var tredje sak i hemmet som inte längre nyttjas.

I undersökningen framkommer att sex av tio svenskar planerar att vårrensa hemma och att hela 30 procent av alla prylar i hemmet inte längre fyller någon funktion. Att rensa bland ägodelarna i hemmet uppskattas ta knappt femton timmar. Det genomsnittliga värdet av alla de saker som inte längre används är hela 17 000 kronor, per hushåll. Att vårrensa hemma kan därmed ge en timpenning på hela 1133 kronor.

- Nu när många spenderar mycket tid i hemmet är det ett gyllene tillfälle att rensa bland sina ägodelar. Många kommer nog upptäcka att värdet av de oanvända prylarna dessutom är långt över 17 000 kronor när man väl börjat inventera vad som ligger bortglömt i garderober, förråd och garage, säger Tero Marjamäki, kommunikationsansvarig på Blocket.

Män uppskattar att värdet av deras saker som inte längre kommer till användning är högre (19 700 kr) jämfört med kvinnor (13 800 kr). Allra högst uppskattas värdet vara bland samtliga i åldersgruppen 30-49 år - en åldersgrupp i vilken många har hemmavarande barn. De uppskattar värdet av deras oanvända saker är 20 000 kronor.

- På våren passar många på att rensa ut och sälja det de inte längre använder. Träningsredskap, skrivbord och andra saker kopplat till hemarbete säljer extra bra just nu på Blocket och för föräldrar är det ett perfekt tillfälle att sälja av både kläder och hobbyprylar som inte längre passar, säger Tero Marjamäki.

Foto: Blocket

Tradera har studerat försäljningstrenderna och listat vilka kategorier som ökat och minskat mest. I många populära kategorier har priserna ökat med 50–70 procent vilket ger extra bra läge för säljaren att göra en bra affär. Men även som köpare går det att hitta guldkorn.

Traderas undersökning av köp- och säljtrenderna visar att snittpriserna ökat med upp till 50–70 procent i flera populära kategorier. För den som har inredning och accessoarer såsom en soffa, en väska eller ett armbandsur är det nu ett ytterligt tillfälle att sälja vidare detta. Det gäller även för teknik i form av kameror samt en anande retrotrend för videospelare och tv-spelskonsoler. Det är även försäljningsläge för cyklar, serviser och herrskor, där priserna stigit med 20–35 procent.

Teknikvaror är melodin även för köparen, men då i form av datorer, som sjunkit i pris med 20–35 procent. Det inkluderar såväl macbooks som andra laptops, stationära datorer och komponenter.

– Under de senaste åren har begagnatmarknaden för datorer och läsplattor vuxit väldigt fort. Med ett ökat utbud är det naturligt att snittpriserna sjunker. Så just nu är det läge att hålla utkik efter de riktiga guldkornen, för i takt med att fler upptäcker fördelarna med att köpa dessa varor begagnat kommer priserna troligtvis gå upp igen, säger Sofia Hagelin.

Våren 2020 är också köparens marknad för den jakt- eller golfintresserade, med liknande prisförändringar. Detta gäller även inredning för hemmet i form av mattor och fåtöljer.

Ökade snittpriser på Tradera på inredning / design & möbler:
Serviser +34%
Soffgrupper +61%
Vitrinskåp +58%
Bord +19%

Foto: Blocket

Säljer snabbast på Blocket just nu:
Cyklar
Kyl & Frys
Trädgård & Uteplats
Trädgårdsmaskiner
Verktyg
Golf
Byggmaterial
Hyllor & Förvaring
Camping & Friluftsliv
Gitarr, Bas, Förstärkare
Kökstillbehör & Porslin
Barnkläder & Skor
Tvättmaskin & Torktumlare
Bord & Stolar
Träning & Hälsa
Spis & Micro
TV & Projektor
TV-spel
Trädgård & Uteplats
Surfplattor


Av: Annika Rådlund Källa: Blocket och Tradera Foton i toppen: Tradera och Blocket

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Ekonomi

Visa alla
Här är det billigast att hyra fritidshus

Här är det billigast att hyra fritidshus

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Visa alla