7 luftrenande växter

7 luftrenande växter

Växter förgyller inte bara ditt hem, de är även bra för din hälsa. De både renar de luften och fångar upp partiklar du inte ens visste om att du har hemma. Så egentligen kan man säga att växter är som luftrenare som är både vacker och tyst.

Miljön i ett rum där det finns växter upplevs ofta som trevligare. Det är inte bara den positiva känslan som är vinsten med mycket grönt, det ger också en bättre inomhusluft som både blir renad och återfuktad. Ett annat plus är att den statiska electriciteten i ett rum också minskar, något som annars kan uppstå där det står datorer, tv- apparater och så vidare.

Bladverkens fukt samlar damm så dushar du av dem regelbundet blir du också av med en hel del damm, och växterna blir glada av att få lite extra vatten. Lite som om de varit ute i naturen och fått uppleva en regnskur.

Enligt Plantagens undersökning Växttrender som är framtagen tillsammans med HUI säger sig 41 procent av de som ofta söker sig till naturen för avkoppling också köpa luftrenande inomhusväxter i större utsträckning. De som odlar sina egna ätbara växter är också mer måna om att de växter de köper är luftrenande eller ekologiska. Eva Sahlin som är forskare vid Gröna Rehab säger att det finns en medvetenhet kring hälsoaspekten från växter.

Här tipsar Plantagen om sina bästa luftrenande växter;

1. Fredskallan, en frodig grön växt med vita blommor är en effektiv luftrenare- och luftfuktare.
2. Murgrönan som gärna planteras med andra växter renar och fuktar luften för sig och sina medblommor.
3. Spjutbräken kan placeras mitt i rummet och både renar och återfuktar luften i sin närhet.
4. Benjaminfikus är en modern, vacker och lättskött växt som med sina glänsande gröna blad bidrar till bättre inomhusluft.

5. Guldpalmen är en bra växt för dig som är astmatiker och fuktar och renar luften med sina guldskimrande stammar och fina gröna blad.
6. Rosenkallan är en dekorativ och elegant växt som lever länge och renar luften.
7. Svärmorstungan är en riktigt effektiv växt som inte bara är populär, lättskött och tålig- den renar även luften från kemikalier.
 


Av: Annika Rådlund Källa och foto: Plantagen

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Inredning

Visa alla
DalaFloda, äkta trägolv

DalaFloda, äkta trägolv

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Årets badrumstrend

Årets badrumstrend

I väntan på våren - plantera i kruka

I väntan på våren - plantera i kruka

Visa alla