Årets färg 2015

Årets färg 2015

Pantone Color Institute utser Årets färg som tas fram efter analyser och undersökningar. I år är det Marsala som har utsetts till Årets färg 2015 - en oxblodsfärgad rödbrun nyans.

Marsala med dess jordiga rödbruna färg för tankarna till rött vin, röd slamfärg och tegel. Enligt Leatrice Eiseman, verkställande direktör hos Pantone Color Institute, har färgen en naturlig plats i både kök och matsal - vilket gör den idealisk för både bordsskivor, köksapparater och textilier för hela hemmet.

Enligt Cembrits undersökning, där man intervjuat 100 arkitekter om trender inom husfasader, så kommer även tegelfasader att bli alltmer populärt. Tegel i den rödbruna tonen ligger då helt rätt i tiden, enligt Pantones trendanalys.

När Pantone utser årets färg kammar de igenom hela världen då de söker färginfluenser. Det kan handla om underhållningsindustrin, konstsamlingar, nya artister, populära resmål och andra socioekonomiska förhållanden. Influenser kan också bero på teknik, tillgången till nya texturer och effekter som påverkar färg.

Årets färg 2014 var Radiant Orchid,  en blandning av fuchsia, lila och rosa. Årets färg 2015 Marsala har fått sitt namn efter det syditalienska söta vinet och färgen ska passa både en bohemisk inredningsstil, till antika möbler och som en accent till vitt. På glansiga, transparenta, struktur eller sammetstyger kommer färgen ännu mer till sin rätt.

Clickgolvet Marmoleum i färgen Real henna från Forbo. Helt rätt i tiden, med inslag av trendfärgen Marsala.

Färgen Marsala förstärks på strukturerade ytor , vilket gör det till ett perfekt val för mattor, kuddar och stoppade vardagsrumsmöbler.

Väggfärg i trendnyansen Marsala. Foto: Tollens / Pantone

Av: Annika Rådlund
Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips