Årets golvtrender

Årets golvtrender

Nu är det dags att låta golvet ta plats i hemmet, vi lämnar den minimalistiska trenden och frossar i färg och mönster. Ledorden för årets golvtrend är starka färger, lyxig slottsstil och maxade mönster som mixar form, struktur och kulör.

Influenserna är hämtade från många olika håll i år och vi kan se både elegant geometri, lugna harmoniska naturfärger och skräddarsydda mattor i egen design. Mjuka textilmattor skapar en känsla av ombonad trygghet, likväl som en lyxig livsstil. Grafiska mönster tillför både färg och rörelse i rummet.

Det finns förstås en tendens som de flesta är överens om, och det är att det är dags att ta hand om det vi redan har och att investera i hållbara material och produkter. Hållbarhetsperspektivet stämmer väl överens med golvets funktion. Golvet är ju själva basen i hemmet. Det ska hålla i många år, skötas väl och åldras vackert tillsammans med oss.

Naturen är som alltid en stor inspirationskälla. Trägolv skapar lugn och harmoni och är sedan många år tillbaka svenskarnas populäraste val. Tillverkarna är innovativa och skapar moderna trägolv med olika träslag, läggningstekniker och ytbehandlingar. Det kan också handla om att blanda plankor av olika bredd, att lägga träriktningar mot varandra för att få ytterligare struktur eller att lägga brädor diagonalt i rummet. Bara fantasin kan sätta gränser.

Geometriska färgrika mönster piggar upp. Med inspiration från kakel- och klinkerdesign kommer vinylgolvet Cabana Green, ur kollektionen Tarkett Trend 240.

Ett delvis handgjort ekgolv där varje bräda har sitt eget personliga uttryck. Golvet är oljat och rökt med en varm, mörkbrun ton. Spacklade kvistar och sprickor kan förekomma. Golvet Chevron i ek, dark brown, kommer från Kährs.

Med inspiration från den nordiska naturen kommer ett slitstarkt vinylgolv i sten- och trämönster. Undersidan av kork ger bra stegljudsdämpning. TopSilence Design från Gerflor, klickgolv i många färger och mönster.

Starka färger och maxade mönster syns också på trendhimlen. Ett exempel är vinylgolvet iD Mixonomi från Tarkett som har flera möjliga kombinationer för den som vågar bjuda hem rejält med form och färg. Finns i olika geometriska former och många kulörer.

Skräddarsy och välj färg, form, yta och kantband som du vill ha det och du har skapat en unik produkt. Med konceptet Chromatism bjuder Ege in till eget skapande för maximal personlighet

Klassiska rutor på modernt sätt. Noble Ek Soho från Tarkett är ett trägolv där 19 x19 cm stora kvadrater på rutorna är en nytolkning av klassiskt parkettmönstret. Borstning tillsammans med ytbehandling förändrar golvets utseende beroende på ljussättning och ekens färgvariationer.

Klassisk mix av klinker och trägolv med mörka och lite smalare plankor än vi sett de senast åren. Ädelträtiljor med ytbehandling 1838 från Almedalsgolv.

 

 

Av: Annika Rådlund Källa: GBR- Golvbranschen

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Inredning

Visa alla
DalaFloda, äkta trägolv

DalaFloda, äkta trägolv

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Årets badrumstrend

Årets badrumstrend

I väntan på våren - plantera i kruka

I väntan på våren - plantera i kruka

Visa alla