Årets golvtrender 2017

Årets golvtrender 2017

Vilka golvtrender har visat sig i år och vilka golvmaterial inreder vi med, eller i alla fall önskar oss? Golvbranschen GBR, som representerar nästan  trehundra golventreprenörer, har koll på läget och tipsar här om vad som gäller just nu.

Nu lämnar vi den svala minimalistiska trenden och frossar i färg och struktur. Grönt är stort, liksom brunt i alla tänkbara nyanser och kombinationer. Rosa, gärna i matta smutsiga toner, lyfts också fram. Mjuka textilmattor skapar en känsla av ombonad trygghet, likväl som av en lyxig livsstil. Grafiska mönster tillför både färg och rörelse i rummet.

Naturmaterial och gediget hantverk är fortsatt i fokus. Intresset för trägolv med en rustik, personlig karaktär håller i sig. En trend i trenden är nya sätt att mönsterlägga massiva trägolv. Det kan handla om att blanda plankor av olika bredd, att lägga träriktningar mot varandra för att få ytterligare struktur eller att lägga brädor diagonalt i rummet. En trend som förstås kräver stor skicklighet av golvläggaren.

Inspiration kommer som alltid från många håll. Ibland spretar trendspanarnas visioner hej vilt och det visar hur personligt det är, detta med tycke och smak. Men hållbarhet och återbruk är ord som återkommit ofta under året. Många väljer att inte konsumera över huvud taget. För den som köper nytt blir det viktigt att veta mer om ursprung och tillverkning, som också inkluderar social hållbarhet.
 

Träriktningarna har lagts åt olika håll i Tarketts golv Noble Ek Broadway så att ett fint kvadratiskt rutmönster framträder i det trendigt mörkbruna golvet. Rutornas struktur framhävs med borstning och hårdvax.

Textilmatta Collins Cottage ur kollektionen World Woven från Interface. Mjuka heltäckande textilmattor känns både lyxigt och ombonat. Kollektionen World Woven har hämtat inspiration från landsbygden i engelska Yorkshire och levererar färg och struktur med ett stort mått av hantverks-skicklighet.

Ett exempel på den naturliga, hantverksmässiga trenden är fiskbensmönster i bredare plank med naturliga variationer. På bilden ekplankor som är behandlade med oljebets och hårdvaxolja. Osmo Oljebets 3519 Natur + Osmo Hårdvaxolja 3032 ofärgad sidenmatt, från Welin & Co.

Vinylgolv Diamond Cream i HQR-kollektionen från Gerflor. Dekorativt vinylgolv med grafiskt mönster och struktur som ger liv åt rummet. Golvet följer den stora hållbarhetstrenden, då det är tillverkat av återvunnet material.

Ek Unico, massivt trägolv från Kährs. En alldeles egen karaktär har det rustikt hantverksmässiga golvet Ek Unico. Med sina kvisthål, sprickor och ojämnheter är det ett golv som ger bostaden en härligt personlig stil.

Naturfärger och naturmaterial skapar en harmonisk miljö. Här golvet Furu Patina grå, slätspont Laserad vit från Baseco.

ArtistOak Coffee från DalaFloda är ett rustikt och massivt ekgolv med mycket kvistar i varierande storlek och struktur. Ytan är lätt strukturborstad vilket ger golvet karaktär samtidigt som ytbehandlingen bidrar med en djup kaffefärgad ton. Golvet har ytbehandlats med Osmo dekorvax 3161 och Osmo matt hårdvaxolja 3062 för att få rätt finish och slitstyrka.Av: Annika Rådlund Källa: Golvbranschen GBR


www.baseco.se
www.svedentra.se/dalafloda
www.gerflor.se
www.interface.com
www.tarkett.se
www.welinoco.com
www.kahrs.com

 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Inredning

Visa alla
DalaFloda, äkta trägolv

DalaFloda, äkta trägolv

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Årets badrumstrend

Årets badrumstrend

I väntan på våren - plantera i kruka

I väntan på våren - plantera i kruka

Visa alla