AlltomBostad
 

Bastu modell udda

Bastu modell udda

Sten-Olov Henriksson på Ammerön har skapat sin alldeles egen oas i vardagen. En bastu hemma på gården. Ett bygge med en högst personlig prägel och som verkligen skiljer sig från mängden.

Det finns säkert hundratals varianter på hur en bastu kan se ut. Men frågan är om inte Sten-Olov Henriksson, 72 år, på Ammerön i Jämtland ändå hör till dem som har det mest udda och iögonfallande bastubygget. Eller vad sägs om en röd, oval stuga med torvtak och ett innandöme där väggar och tak är dekorerade med före detta ruttet virke. 
- Jag har alltid önskat mig en bastu och när jag vill göra något vill jag göra det på mitt sätt helt och hållet, säger han. 

Vi tar klivet in i förrummet, eller relaxrummet. Väggar, tak och sittbänkar är av trä; asp, björk, rönn och sälg i en salig blandning. Och i de flesta fall har det handlat om ruttet eller i alla fall skadat trä som han omsorgsfullt behandlat och gjort användbart.

Sedan har han klätt tak och väggar, byggt mönster som ger en behaglig och naturlig känsla. Klädkrokar har han täljt till, flyttbara bord i relaxrummet, en egen uppfinning. Det finns även en kamin i relaxrummet. Den står på en liten upphöjning som han gjort av olika bergarter. Inne i bastun känns allt igen, stilen går som en röd tråd genom hela bygget.
- Det tog lång tid att få till alla detaljer, men det har varit väldigt roligt.

Han har verkligen satt sin egen prägel på bastun. Insidan av ytterdörren är bara ett exempel. Den pryds av en känd seriefigur, Kapten Haddock, ni vet den där lite buttra men charmiga figuren som följer sin vän Tintin tätt i spåren. En serie som han alltid läst, och fortfarande läser.

Bastun har blivit lite av Sten-Olovs fristad. Att sitta i relaxrummet med dörren öppen och titta ut över ängarna och Ammersundet är medicin för själen, det kan verkligen intygas.
- Man mår förbaskat bra när man sitter här. Här får jag tid att fundera och spekulera i min ensamhet. Det går knappast att ha det bättre.

Text och Foto: Ove Hansen

Gammalt ruttet virke blev som nytt och klär såväl tak som väggar.

En kamin till och med i relaxrummet. En skapelse från 1930-talet.

Träinslagen går som en röd tråd genom hela bygget.

Lite ovanliga basturegler. Men inget är vanligt med bastun på Ammerön.

Sten-Olov njuter i fulla drag av sin egenhändigt byggda bastu.

En vy som inte skäms för sig.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår