Bättre inomhusluft med växter

Bättre inomhusluft med växter

Med växter inomhus ökar trivseln och luften renas. Men vilka växter ska man satsa på? Bland inomhusväxterna går trenden fortfarande mot de gröna växterna, bland dessa är både Bergpalm och kaktus populära. Växterna ska vara tåliga och klara av att skötas även av de med mindre gröna fingrar.
 

I takt med att vi blir allt mer medvetna om vad vi stoppar i oss och i större utsträckning strävar efter att leva ett giftfritt liv, så börjar vi också inse fördelarna medluftrenande växter.
– Alla växter tar upp koldioxid och släpper ut syre, vilket bidrar till friskare luft. Resultatet av det är bättre sömn, ökad kreativitet och mer energi, säger växtexperten Johan Orre.

Några av de populäraste luftrenarna är Fredskallan,Paradisträdet, Kantdracenan, Bergpalmen och Murgrönan.
Den gröna trenden har även letat sig in på kontor  och arbetsrum. 
–Ställ en fredskalla, Aralia, paradisträd eller svärmorstunga nära arbetsplatsen så renas inte bara luften på farliga kemikalier utan den återfuktas också, tipsar inredaren Isabelle McAllister.

Hon tipsar också om att göra växterna till en del av ett stilleben så att det blir mindre ”plottrigt” om man har små plantor.
Gruppera på olika höjder och glöm inte utnyttja taket så får du mer plats över på skrivbordet. Ett annat tips är att plantera många av samma växttyp i en större kruka. En växt som till exempel garderobsblomman kan lätt kännas lite mesig ochnklassisk men kan på detta sättet ta för sig mer och bli riktigt ball!

Att hänga upp växter i amplar är trendigt just nu och på marknaden finns det många olika varianter att välja på. Om man hänger dem i olika höjd så skapas en fin dynamik. I övrigt kan man plantera i nästan vad som helst.
– En växt med mycket attityd blir oftast vackrast med en enklare kruka medan en vanligare planta kan få sig ett uppsving genom ett häftigare planteringskärl. Har du mycket växter kan det vara bättre att snarlika krukor för att få ett lugnare helhetsintryck.

Det är inte bara intresset för kreativa odlingssätt som ökar, utan också intresset för att odla på oväntade ytor.
– Tak, parker, inomhusodlingar, pop-upgardens i stadsmiljöer, på bredden och på höjden. Det är bara fantastin kan sätta gränser, säger Johan Orre.

Garderobsblomma, Porslinsblomma, Monstera, Elefantöra, Kaktus, Aloe Vera, Paradisträd och Svärmorstunga är exempel på bra och lättskötta växter.

Bergpalmen är en mycket lättskött palm medljusgröna blad. Den är dessutom en väldigt bra luftrenare och bidrar till ett bättre inomhusklimat.

Kaktusar i alla dess former är fortfarande trendigt.

Amplar finns i olika stilar, storlekar och former, häng dem gärna i olika höjd.

Av: Annika Rådlund Foto: Plantagen
Källa: Plantagens trendrapport 2017
 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Inredning

Visa alla
DalaFloda, äkta trägolv

DalaFloda, äkta trägolv

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Årets badrumstrend

Årets badrumstrend

I väntan på våren - plantera i kruka

I väntan på våren - plantera i kruka

Visa alla