Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Nu är köldnätterna över i många delar av landet och det är dags att plantera på balkongen eller terrassen. Kanske blir det semester på hemaplan i år och då är det kanske viktigare just i år att få njuta av blomstergjädje hemma.

Många balkonger fungerar kanske mest som ett förråd under vinterhalvåret, men när man rensat ut och städat upp så blir balkongen ett extra rum och en oas perfekt för sköna semesterdagar. Vi mår bevisligen bra av att omges av växter, så om humöret är lågt kan det vara skönt att pyssla om sina växter en stund och ta en fikapaus i det gröna. Här kommer lite tips från Blomsterfrämjandet på hur du får balkongen eller uteplatsen att blomstra.

Att lyckas med att odla i en balkonglåda är inte det allra lättaste, men följer du proffsens råd så kommer resultatet att bli bra.

Så här gör du för att skapa en härlig och frodig balkongplantering:

Välj en balkonglåda med rejäl volym. Helst ska den vara 20 cm hög och 20 cm djup, oavsett längd. Det är viktigt för att växternas rötter ska få utrymme och för att växterna ska kunna utvecklas väl. Har du inte möjlighet att ha balkonglådor i den här storleken, tex på grund av hur balkongräcket är konstruerat, är det bättre att odla i krukor, lådor eller andra kärl. Odling i för små balkonglådor blir i princip aldrig bra.
Välj en jord av hög kvalitet och fyll balkonglådan med jord.
Köp växter som passar till det aktuella läget och som trivs utomhus. De flesta sommarblommor blommar rikligast i soliga lägen men det finns även sorter som fungerar fint i skugga. Vattna upp växterna ordentligt och ta sedan ut dem ur plastkrukan som de står i.
Gör små planteringshål till växterna och ställ ner dem i balkonglådan. Tryck till jorden lätt och se till att jorden kommer på samma nivå som när växten stod i kruka.
Låt det finnas lite plats mellan växterna då de växter under sommaren.
Vattna balkonglådan ordentligt. Vattna dina sommarblommor regelbundet. Känn gärna med fingret hur jorden känns. Känns den torr är det läge att vattna.
Varma och soliga sommardagar kan balkonglådan behöva att vattnas varje dag.
Är du bortrest kan du ta en tom petflaska och fylla den med vatten. Tryck ner den upp och ner en bit ner i jorden och vattnet kommer långsamt att sippra ut ur flaskan.
Växter behöver näring och måste därför vattnas regelbundet med svag näringslösning för att bli frodiga och friska. Alternativt kan du tillsätta långtidsverkande näring i jorden, men var i så fall observant på hur länge den räcker.


Välj växter efter läge
Har du en balkong i väster- eller öster läge fungerar de flesta växter bra, men om du har en balkong med väldigt mycket sol eller skugga är det viktigare att välja växter som passar.
 

Väldigt soligt läge:
Pelargon, Tvillingsporre, Rosenskära, Marguerit, kryddor som rosmarin, timjan och lagerblad.

Skuggigt läge
Blomstertobak, Fuchsia, Begonia, Flitiga lisa/Lyckliga lotta, bladväxter som funkia, ormbunkar och murgröna.

 Av: Annika Rådlund Källa: Blomsterfrämjandet
Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla