Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Allteftersom det blir varmare och kvällarna ljusare är vi fler som börjar plocka fram grillen och njuta av allt vad grillning innebär. Förberedelserna, den rökiga doften, den sociala aspekten av att alla samlas runt grillen och såklart den fantastiska smaken av grillat är riktiga höjdpunkter för många. För lite extra inspiration delar här grillexperten Håkan på Bluegaz med sig av 5 av sina bästa grilltips för 2020.

1) Grilla mer vegetariskt
Oavsett om du är vegetarian eller inte bör du verkligen testa på att grilla mer vegetariskt om du inte redan har gjort det. Vegoburgare är en klar favorit och ett enkelt sätt att fixa en köttfri och välsmakande middag på. Grilla halloumi och kombinera detta med dina favorittillbehör som picklad lök, avokado, soltorkade tomater, sallad - vad du än föredrar att ha på din burgare. Toppa detta med salsa eller dressing. Som en side dish kan du även grilla sweet potato fries på indirekt värme som du kryddar med salt och kanske lite chili flakes. Hur gott som helst!

2) Investera i GrillGrates
GrillGrates är paneler i aluminium som du sammankopplar och lägger ovanpå (eller istället för) ditt grillgaller för att få en jämnare grilleffekt. GrillGrates robusta material och “resta spår” ökar grillytans temperatur, minskar risken för hot and cold spots och ger dig helt enkelt ett jämnt och smakrikt resultat med perfekta grillränder varje gång. Om du har ett gammalt grillgaller är det här definitivt att rekommendera. 
 

 

Saker du kan behöva vid grillrengöring: Grillgallerborste, skrapa, såpa/och eller rengöringsmedel för grill, trasa, rengöringssvamp, papper och matolja.

3) Rengör grillen efter användning
Ta för vana att alltid rengöra grillen direkt efter att du har använt den. På detta sätt undviker du att fett och smuts samlas och börjar påverka grillens hygien och funktion. Om du städar grillen efter varje grillning blir det också mycket lättare att rengöra den eftersom där är mindre smuts att ta bort. Efter att du har grillat klart, gör såhär: sätt din grill på hög värme med locket på i ca 5-15 minuter. Detta dödar bakterier och bränner bort fett och matrester. Ta därefter en grillgallerborste, helst i mässingborst, eftersom detta är mer skonsamt, och skrubba bort resterna. Sen är du klar! Svårare än så behöver det inte vara. Om du vill kan du också doppa en bit papper i olja och smeta på gallret, så försäkrar du dig om att ditt kött inte kommer att fastna på grillen nästa gång plus att du även kommer att få fina grillränder. 

4) Använd rökspån för extra smak
Rökspån är bra sätt att sätta extra smak på fisk eller kött som ska grillas på indirekt värme. Här finns det oändligt med smaker så det är bara att prova sig fram. För bästa effekt, blöt rökspånen i vatten cirka 20 minuter innan du ska grilla (detta kommer göra att de brinner långsammare vilket kommer att ge dem ytterligare smak).
Det går att lägga rökspånen direkt på grillkolen om du använder en kolgrill men vi rekommenderar att du använder en röklåda oavsett vilken grill du har, eftersom detta gör det mer lätthanterligt. När grillen har blivit varm gör så här: placera röklådan på grillkolen, lägg i 1-2 nävar rökspån av valfri smak, tänd på och vänta tills det börjar ryka. När det ryker bra, släng på din mat på grillen och stäng locket, för att hålla låg värme. Grilla sedan så länge som du behöver. Ju längre tid du grillar desto mer rökig smak kommer du att få.

5) Nyttja olika värmezoner
Fastna inte vid att bara grilla korv och hamburgare på direkt värme. Avancera istället grillandet genom att våga grilla mat som kräver olika värmezoner och tid på grillen. På kolgrillen skapar du en direkt eller en indirekt värmezon genom att lägga kolen på ena sidan av grillen medan du lämnar den andra utan samt genom att kontinuerligt justera luftflödesventilerna - ju mer öppna ventiler desto mer syre till kolen vilket i sin tur leder till högre temperaturer. På gasolgrillen är det ännu enklare eftersom du kan styra värmen för varje brännare direkt. Här kan du också finjustera värmen på ett helt annat sätt än på en kolgrill, som kräver lite mer inövning och erfarenhet.

 

 

Av: Annika Rådlund Källa: Bluegaz
Foto: Bluegaz

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Visa alla