AlltomBostad
 

De Frontar nya Höganäs Keramik

De Frontar nya Höganäs Keramik

Sedan några år tillbaka är den svenska designtrion Front några av världens mest omtalade formgivare. Nu lanseras deras senaste projekt- en ny serie moderna bruksföremål för Höganäs Keramik skapade med utgångspunkt i det klassiska Höganäskruset.

Den nya serien består av brukskeramik för hundraåringen Höganäs Keramik. Serien innehåller keramik för vardagens alla mat- och dryckesstunder i form av muggar, tekanna, ljusstake och skålar i olika storlekar. Allt ska gå att mixa och matcha med varandra, trots att de skiljer sig i form, färg och glasyr.

Helene Dracke, Design- och Marknadschef på Fiskars Home/ Höganäs Keramik:
– Vi hoppas och tror att höstens nyheter kommer att bli älskade och ofta brukade vardagsföremål i våra svenska hem för många, många år framöver. Som vanligt har vi satt användningen och funktionen främst. Våra produkter är till för att ätas på, drickas ur och serveras från.

– Det går inte att ta miste på att prdukterna kommer från Höganäs, men samtidigt finns ett helt nytt formspråk i serien. Front valde det klassiska Höganäskruset som utgångspunkt i sitt arbete.

– Vår inspiration till att formge nya bruksföremål för Höganäs Keramik har vi hämtat från dess långa historia, hantverkskunnandet, föremål i museer och samlingar och inte minst våra egna minnen av det klassiska Höganäskruset. I de flesta svenska hem finns saker från Höganäs Keramik som en del av vår gemensamma historia. Vi ville skapa en serie med enkla former, som väcker minnen, och samtidigt passar precis för hur vi lever just nu, varje dag.

I designgruppen Front ingår Sofia Lagerkvist, Charlotte von der Lancken och Anna Lindgren. Alla gruppens projekt genomförs kollektivt, från inledande diskussioner och experimerandet till utvecklingen av idéer och slutliga modeller. Gruppen har flitigt uppmärksammats på designmässor runt om i världen. Deras föremål har bland annat visats på MOMA i New York, Centre Pompidou i Paris och Victoria & Albert Museum i London. De har också tilldelats en rad internationella utmärkelser, nu senast det kanske allra finaste av dem alla - Torsten och Wanja Söderbergs pris.

Sedan starten i Kullabygden år 1909 har en rad namnkunniga, och ofta kvinnliga, formgivare stått för designen. Signe Persson-Melin, Ann Jansson och Hertha Bengtsson är några av alla välkända formgivare som skapat tidlösa klassiker för Höganäs Keramik, något som tjejerna i Front nu tänker fortsätta med. De nyheter som lanseras under hösten 2010 är bara början på samarbetet mellan Höganäs Keramik och Front.

– Vi vill inte säga för mycket, men vi kommer försöka få in fler material och mönster i serien till nästa lansering, säger tjejerna i Front hemligetsfullt.

Text Mumlan Nyhlin. Foto Pia Ulin/Agent Bauer och Anna Lönnerstam

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår