De växte ur lägenheten och köpte radhus

De växte ur lägenheten och köpte radhus

Bostäder kan vara som kläder – ibland har man helt enkelt vuxit ur dem. Det hände familjen Lagerqvist-Wall i södra Stockholm, som med två småbarn, och dessutom under varannan vecka två tonåringar, snabbt behövde hitta större bostad.

– Som Familjen Annorlunda! skrattar pappa Christer Lagerqvist när hela familjen för en gångs skull lyckats samla sig för ett foto på en säng i dottern Filippas, 13, rum.

Med sex familjemedlemmar finns det onekligen stort behov av utrymme för familjen Lagerqvist-Wall, som förutom pappa Christer och hans dotter Filippa även består av Christers son Oliver, 16 år, mamma Louise och Christers och Louises gemensamma småttingar Selma, tre år och Arvid, ett och ett halvt.

Idag bor familjen i ett mysigt treplansradhus från 1967 med fina trädetaljer, med hela 197 kvadrats golvyta. Tidigare bodde de i lägenhet i Hammarby Sjöstad, men då Christers tonårsbarn var hos familjen varannan vecka blev det ofta lite trångbott.

– Och när man bor i lägenhet blir det ett större företag att gå ut. Man behöver sätta på sig alla kläder, ta fram barnvagn och gå nedför trapporna, lägger Louise till.

En extra fördel med just radhusboende visade sig dessutom vara den nära kontakten med grannarna i området, vilket var extra värdefullt för Louise när hon var hemma på mammaledighet. Dessutom kunde paret kika över hos grannarna för lite inredningsinspiration.

Utöver utrymmet var logistiken en viktig faktor för familjen. Tonåringarna gick ju redan sedan länge i skola, och hade kompisar som de inte ville skiljas från. Dessutom var det bra om de kunde fortsätta bo nära sin mamma.
– Så vi kollade på skolor, och Sturebyskolan här i närheten hade fått väldigt bra recensioner, förklarar Louise.
v När de väl flyttade gick allt snabbt – Christer och Louise gick på visning för radhuset när Louise var höggravid med minstingen Arvid, och de skrev på kontrakt när Arvid bara var tre dagar gammal. Tack vare en inhyrd städ- och flyttfirma gick dock själva flyttproceduren ganska smidigt.

Väl på plats på den nya adressen tänkte familjen att småbarnen skulle dela på ett rum, men då minstingen Arvid visade sig sova bäst själv fick han också ta ett av husets rum.

– Och vi har tonåringarna längst ned, så kan de spela musik och kolla på TV som de vill. Medan vi är högst upp i huset med de små barnen, berättar Christer Lagerqvist.

Bonus i det nya huset är saker som öppen spis, vind, generösa förvaringsutrymmen och en bastu. Sistnämnda utrymme har familjen uppskattat och utnyttjat mycket sedan de flyttade in.

På sikt vill Christer och Louise byta ut köksinredningen från dagens mörkare färger till något ljusare. Dessutom vill de slå ut väggen mellan kök och matsal för att skapa en öppnare planlösning. Men de tänker skynda långsamt, eftersom de först vill fundera lite mer på hur varje rum ska se ut.

– Och så är inredningen här i köket inte så gammal, så det känns lite fel att riva ut den direkt, påpekar Christer.

Med upp till fyra barn i huset och två flyttar inom bara några år framstår det onekligen som en klok och avstressande strategi. Åtminstone när så mycket redan är på plats i familjen Lagerqvist-Walls nya boende.
 

Familjen Lagerqvist-Wall
Består av: Pappa Christer Lagerqvist, som är projektchef på anläggningsföretaget Lemminkäinen. Mamma Louise Wall, som är hållbarhetsspecialist på byggföretaget NCC.
Christers son Oliver, 16 år, som vill plugga rymdfysik i Kiruna, och dottern Filippa, 13, båda från ett tidigare äktenskap. De gemensamma barnen Selma, 3, och Arvid, 1.
Bor: I charmigt treplansradhus på 197 kvadratmeter från 1967. Tidigare i lägenhet i Hammarby Sjöstad.

Det nya radhuset har gott om plats för lek. Arvid fick eget rum men leker gärna hos Selma.

Tre tips för flyttande familjer 
Familjen Lagerqvist-Wall har lärt sig en hel del om hur det är att flytta med en stor familj. Här kommer några av deras viktigaste tips:
1. Ta hjälp! Christer och Louise köpte flytthjälp där både flyttstädning och packning ingick, som med ROT-avdrag var ”värt varenda krona” enligt paret. Även släktingar och vänner hjälpte till.
2. Planera om möjligt flytten ur familjesynpunkt. Paret Lagerqvist-Wall har redan hunnit flytta två gånger med småbebisar, och erkänner att det ”inte är optimalt”.
3. Vänta med färdig inredning. Ibland kan ett tilltänkt barnrum passa bättre som föräldrarnas sovrum, och vardagsrummet kan bli gästrum. ”Boa in dig” till dess du känner dig säker på vad du vill att rummen ska vara till för.

 

Text och foto: Joakim Rådström


 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Hemma hos reportage

Visa alla
Familjen Hansen bor i ett jordskepp

Familjen Hansen bor i ett jordskepp

Gården - en investering för framtiden

Gården - en investering för framtiden

Renovering för bättre familjeliv

Renovering för bättre familjeliv

Hemma hos Viveca Sten

Hemma hos Viveca Sten

Visa alla