Renovering för bättre familjeliv

Renovering för bättre familjeliv

När Fredrik och Eva-Maria Öhrn påbörjade renoveringen av sitt nyinköpta hus så gjorde de inte som de flesta andra som börjar med kök och badrum först.
– Vi gjorde övervåningen först så barnen skulle få sin fristad, för vi visste att renoveringen skulle ta några år.


På en liten gata i Ljusdal i Hälsingland ligger Fredrik och Eva-Maria Öhrns femtiotalshus som under de senaste fyra åren har renoverats för att passa familjen med fyra barn.
Allrummet som fanns ovanför trappen till övervåningen förvandlades till en hall med en stor garderob med skjutdörrar för förvaring av kläder.

– Alla barn har samma garderob, det är jätteskönt när vi går upp med allt som är tvättat, förklarar Eva-Maria.

Hon visar att de tre större barnen har varsitt rum på övervåningen och det sitter ett målat porträtt av varje barn på väggen utanför.

– Det här är barnens avdelning och här körde vi tight budget på allt, eftersom de växer vill de ändå göra om efter en tid. Vi slipade de träplankor som fanns, målade väggarna och satte upp ett par fondväggar.

Garderoben på övervåningen rymmer alla barnens kläder och sängkläder.

En av de större utgifterna som familjen hade i början av renoveringsprojektet var att de installerade bergvärme.
– Det borrade vi på en gång. Tidigare fanns det en gammal oljepanna och möjlighet till vedeldning här, men vi funderade på vad vi vill lägga ner vår fritid på, är det ved eller pellets? Nej, vi vill ha en smidig fritid och bergvärme sköter sig själv. Istället vill vi prioritera barnen på fritiden. Hon förklarar att de delade in renoveringsprojektet i fyra block.

– Första blocket var övervåningen, det andra var nedervåningen med prio kök och hall för funktionens skull. I det tredje blocket ingick badrummet sedan bro, fasad och brokvist. I det fjärde blocket, som vi är i nu, ingår vårt sovrum och vardagsrummet.

Paret har själva haft ett provisoriskt sovrum i vardagsrummet, men nu har en utbyggnad med en sovrumsdel precis blivit klart och i vardagsrummet byts de gamla fönstren ut mot större som vetter ut mot trädgården på baksidan av huset.

– Här har vi bytt till två stora fönster och en altandörr, säger Fredrik och pekar.

– Andra skulle kanske ha valt skjutglaspartier, men då hade det nog inte blivit någon sömn. Vi håller nämligen på att bli tokiga på skjutglasgarderoben som är på övervåningen, de drar ju i den hela tiden, men vi valde det där uppe på grund av att det spar yta, förklarar Eva-Maria.

Paret har haft sitt sovrum i vardagsrummet under de fyra år som renoveringen har pågått men nu är äntligen den nya utbyggnaden med det nya sovrummet klart.
De tre smala fönstren till vänster är parets nybyggda sovrum och till höger har vardagsrummet fått två stora fönster och en altandörr för bättre ljusinsläpp.


De är båda nöjda med att de valt en altandörr istället för skjutglas som de tänkte från början, på grund av en orsak till.
– Det skilde sextiotusen i pris och man får mätta munnen efter matsäcken. Det kanske funkar för andra, men vi har valt att lägga pengar på utbyggnaden istället, säger Eva-Maria.

Altanen utanför vardagsrummet och sovrummet påbörjades under sommaren, det var Fredriks semester som gick åt till det projektet.

– Han är snickare, så det är jättebra. Vi är bra på olika saker. I början var jag med och hjälpte till, målade väggar och tak och sådär, men med fyra barn som ska ha mat och hjälp med läxor och annat så fungerade inte det. Nu är jag med och planerar och kommer med idéer och tar hand om barnen – medan han styr upp det som behöver fixas. Eller jag tar inte bara hand om barnen, jag klipper gräs och bär skräp och gör liksom lite markservice med. Han bygger ju för det är han bäst på. Om jag skruvar en gipsvägg tar det två år och för honom fem sekunder, om jag överdriver lite lätt. Det är i alla fall tidssparande att fördela effektivt, säger hon med ett leende.

– Här vill vi ha ett ännu större matbord med plats för många. Vi har planerat det så här så att det finns mycket plats för umgänge, vi är båda sociala och vill ha möjlighet att bjuda in många vänner och våra familjer. Dessutom är det ett skönt häng på det här sättet. Alla kan göra olika saker, någon gör sina läxor, vi bakar och lagar mat. Man kan göra olika aktiviteter fast vi är ändå tillsammans.

Det är en öppen planlösning mellan kök och vardagsrum och där har Fredrik tagit bort den avdelande väggen.

Fredrik och Eva-Marie har satsat på mycket förvaring.
- Är man många och ska få plats är förvaring A och O.

På dörren ned till källaren satt flera lager tapet. De lät de olika lagren vara kvar och lackade istället ytan för att den ska bli mer hållbar. Långsidan i hallen är det en lång rad av garderober, där förvarar familjen alla sina ytterkläder och skor.

Villan från 1953 har fått en ny fasad, ny ytterdörr och en brokvist.
Fredrik och Eva-Maria Öhrn på trappan tillsammans med barnen Wille, Rio, Louie och Leia.

Fredrik och Eva-Marias bästa tips inför en renovering:
• Dela upp projektet i block
• Ha en budget för varje block
• Prioritera barnen först
• Leta material till bra kostnader. Lägg krutet där det behövs.
• Satsa på förvaring. Stora garderober med Elfa-förvaringshyllor är smart.
• Skutdörrar är bra för de spar utrymme. Men placera dem inte nära sovrummet om det är många som ska dra i dörrarna ofta.
• Öppen planlösning med många sittplatser bjuder in till umgänge.
• Bergvärme är en bra värmelösning som inte kräver någon tid i anspråk.
• Återvinn gamla möbler, renovera gamla dörrar, slipa golven istället för att köpa nya.
• Glöm inte bort att vila mellan varven, och att ta hand om varandra. Inte så kul med ett fint hus om relationen sprick
er.

Husfakta
• Byggt 1953 i tidstypisk stil med putsad fasad Renoverat och utbyggt 2012-2016. Fasad i träpanel.


Kostnad:
• Tomten plus fastigheten köptes för cirka 800 000 kronor.
• Renoveringskostnad cirka 850 000 kronor.
• Bergvärme 150 000 kronor
.


Text och foto: Annika Rådlund

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Badrum

Visa alla
Öka värdet på din villa

Öka värdet på din villa

Spabad och energiförbrukning

Spabad och energiförbrukning

Att bygga pool på hösten

Att bygga pool på hösten

Remaljering av badrum

Remaljering av badrum

LIVING by SMEDBO

LIVING by SMEDBO

Visa alla