Hemma hos Viveca Sten

Hemma hos Viveca Sten

Stockholms skärgård är ett av de mest populära platserna att äga ett fritidshus på och författaren Viveca Sten är en av dem som tillbringar sina somrar där. Hennes böcker om Morden i Sandhamn har givits ut i fyra miljoner exemplar och flera av böckerna har kommit till i sommarhuset i Sandhamn.

Idag är Viveca Sten en av Sveriges största deckarförfattare och hennes böcker om Morden i Sandhamn ges ut i 25 länder. Den första boken i Sandhamnsserien gavs ut 2008 och sedan 2011 har Viveca ägnat sig åt sitt författarskap på heltid. Hon bor i en villa i Danderyd men familjen har även hus på Sandhamn där Viveca tillbringat samtliga sina somrar. Här har vi ställt fem frågor till henne om hennes sommarboende i skärgården.

Vad tycker du är det bästa med att ha ett sommarställe i Skärgården?
- Jag längtar alltid till skärgården! På något sätt går det lättare att andas där ute, luften är klarare, tystnaden djupare och det infinner sig alltid en känsla av frid i själen så fort jag kommer dit. Sedan tycker jag mycket om samhörigheten där ute. Vår familj har varit på Sandhamn i hundra år, så vi känner så många på ön som i sin tur känner både mina föräldrar och mina barn. Man ställer upp för varandra i skärgården.

 Hur skulle du beskriva husets stil och din inredningsstil?
- Vårt hus är ett gammalt skärgårdshemman från 1923 och det går att se hur huset har byggts till i olika omgångar under årens lopp, vi har både dörrar från sjuttonhundratalet och tjugotalsfönster . Jag tycker om att blanda ärvda ting med saker som vi ropat in på auktion, men det finns också en del moderna saker som t ex vår högt älskade kaffemaskin som går på högvarv när hela familjen är ute. Stilen är lugn och harmoniskt, med mjuka blå färger på väggarna som går ton i ton med möblemanget. Det är ett hus där man ska känna frid och koppla av, så jag vill inte ha skrikiga färger någonstans. Det är också väldigt ljust, med många spröjsade fönster som släpper in solen.

Har du renoverat något där och gör du något av det själv?
- Vi helrenoverade huset för några år sedan och då var vi noga med att bevara den gamla känslan, vi ville absolut inte blåsa ut allting och skapa en modern ”öppen lösning” - det hade inte passat huset alls. Men vi bytte ut i stort sett allt, från tak och golv till fönster och tapeter och passade på att flytta på en bärande vägg när vi ändå höll på så att köket blev mer funktionellt. Tyvärr måste jag erkänna att det där med att vara händig inte är något som ligger för mig. Men jag brukar skoja och säga att jag är väldigt duktig på att sätta andra i arbete.

Hur länge har du ägt huset och skulle du kunna tänka dig att bo där på heltid?
- Vi köpte huset 1998 när vi väntade vårt tredje barn. Det ligger bara 30 meter från vårt släkthus, så läget var idealiskt. Jag tillbringar mycket tid i huset och åker dit alla årstider. Så småningom kommer jag säkert att vara där större delen av året, men så länge vi har barn som går i skola i stan blir det svårt.

Har du skrivit Morden i Sandhamn där, i sommarvillan? Vilken är favoritplatsen att skriva på?
- Jag sitter ofta och skriver i huset i Sandhamn. Det är min favoritplats, det finns ingen annanstans där jag tänker lika bra och ibland tar jag några dagar där ute när jag har en särskilt knivig passage. Helst sitter jag vid matbordet och skriver med en kall kopp kaffe bredvid mig. Då kan jag se ut genom verandans fönster där ljuset är så fint.

Viveca Sten sitter ofta vid matbordet och skriver på sina böcker.

Husets stil går igen i alla rum och väggarna har mjuka blå toner.

Köket har vita luckor, vitt kakel, bänkskivor i marmor och gott om förvaring. Huset är byggt på 1920-talet och både köket och resten av huset går i samma stil.

Köket är ljust och rymligt.

Skärgårdshuset har dörrar från 1700-talet.

En myshörna med stort ljusinsläpp, här trivs familjen.

Författarinnan Viveca Sten har alltid tillbringat somrarna på Sandhamn i Stockholms skärgård, där hennes släkt har haft hus i många generationer. 1998 köpte hon sitt fritidshus där.

Text: Annika Rådlund Foto: Thron Ullberg och Viveca Sten
Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Hemma hos reportage

Visa alla
De växte ur lägenheten och köpte radhus

De växte ur lägenheten och köpte radhus

Familjen Hansen bor i ett jordskepp

Familjen Hansen bor i ett jordskepp

Gården - en investering för framtiden

Gården - en investering för framtiden

Renovering för bättre familjeliv

Renovering för bättre familjeliv

Visa alla