AlltomBostad

Design by Leftovers

Design by Leftovers

Ingen har väl undgått de fantastiska fåtöljerna skapade av Design By Leftovers. Linda och Jona Netsmans skapelser fick ett storslaget mottagande på Formex förra hösten och nu kan designparet summera sitt framgångsrika första år.

Framgångssagan började med en tapetserarkurs där Linda och Jona Netsman lärde sig att klä om gamla möbler. Tapetserarverkstaden satte ut Linda och Jonas fåtölj i skyltfönstret för de hade åkt på en två veckor lång utlandsresa direkt efter kursen och hann inte hämta hem den färdiga fåtöljen.
- När vi kom tillbaka visade det sig att det var väldigt många människor som hade sett den i skyltfönstret och kommit in och frågat om den var till salu. Det var då den första tanken dök upp, att det här var något vi skulle kunna göra på riktigt, säger Linda Netsman.
Hon älskar att bygga ett varumärke, göra upp en strategi och det grundliga arbete som paret lagt ned på lanseringen gjorde också att de fick en flygande start från dag ett. Design By Leftovers ger, som namnet antyder, nytt liv till gamla möbler. Varje möbel är handgjord och unik i sitt slag med sitt namn och sin historia. Lagom till möbelmässan i våras släpptes en ny uppmärksammad kollektion.
- Vi vill berätta något med varje möbel. Vår första fåtölj Lola är inspirerad från en jazzsångerska i 20-talets New York. Hon spelade på samma klubbar som flera storheter, men slog aldrig riktigt igenom. Lola var känd för att alltid bära rosa och den rosa fåtöljen är en hyllning till henne. San Fransisco heter en annan flärdfull fåtölj i glada färger. Själva tanken är att möblerna ska sticka ut och att kunden ska bli förälskad i dem.
Lapptekniken och de vackra och färgstarka tygerna är karaktäristiskt för Design By Leftovers. De använder sig av vintage-kläder som de köper på loppis och möblerna kläs om hos en tapetserare i Söderhamn.
- Men stolen Grandma är det en kvinna som har virkat hela klädseln till, säger Jona Netsman.
Den personliga designen och alla arbetstimmar som ligger bakom gör att möblerna blir både exklusiva och dyra. En fåtölj kostar 50 000 kronor. Men planerna på en numrerad underkollektion börjar också ta form.
- Vi har mycket på gång just nu. Vi ska ta Design By Leftovers ut i världen. Just nu arbetar vi på vårkollektionen 2012 och har några spännande samarbeten på gång inför Formex 19-22 januari nästa år, avslutar Jona Netsman hemlighetsfullt.

Text: Jenny Marcuson Foto: Annika Rådlund, Katarina Hansson och Ingela Björk

Alla möbler har en historia. The Hotels lyder så här: "Alla möts på The Hotel för att njuta av en värld av frihet, sex och hängivelse och för att tillfälligt skapa historia".

Möbelserien People är inspirerad av alla extraordinära människor som tillsammans blir något ännu mer. Möblerna är klädda med bland annat yger från vintagekläder.

Stolen Grandma har ett handvirkat överdrag som de designade och beställde från en kvinna som kan konsten att virka.

Historien om Miami: " En dag kom han fram till South Beach. När han svängde höger på Ocean Drive lutande han sig tillbaka i sitt lädersäte, sträckte lite på sig och log"

Lola är inspirerad av en jazzsångerska med samma namn, som alltid bar rosa.

San Fransisco är klädd med tyger från återvunna kläder och tyger. "Jag lämnade mitt hjärta i San Fransisco...en gång i tiden"

Inspireras av Design by Lefovers- AoB bloggen
Design by Leftovers

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår