Detta gäller vid vattenskada i lägenhet

Detta gäller vid vattenskada i lägenhet

Det sista du vill mötas av när du varit bortrest någon dag är är fukt- och vattenskador som uppkommit medan du varit hemifrån. Dessvärre är vattenskada en av de vanligaste skadorna som kan uppstå i en lägenhet.

Läckande vitvaror, en renovering som gått snett eller dåligt tätade badrum. Varje år inträffar tusentals vattenskador. Fukt- och vattenskador är faktiskt bland de vanligaste skadorna som kan uppstå i en lägenhet, orsakerna till dess uppkomst varierar dock.
Det kan handla om allt från vatten som kommer utifrån, till läckage från grannlägenheten eller den egna lägenheten. Enligt bostadsrättslagen ska bostadsrättsinnehavaren på egen bekostnad hålla sin lägenhet i gott skick och stå för eventuella skador i lägenheten. Vid en vattenskada kan dock ansvaret för reparationerna variera beroende på vad det är för skada och vem som orsakat den. Det är därför viktigt att tidigt fastställa vem som bär ansvaret.

SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB har tagit fram tips på hur du undviker att drabbas samt förklarar vem som bär ansvar om olyckan är framme.

– Förenklat sagt är bostadsrättsinnehavaren alltid ansvarig för sin egen lägenhet. Detta gäller även om det skulle läcka in vatten från grannens trasiga diskmaskin eller renovering. Detsamma gäller vatten som läcker in utifrån. I dessa fall är det föreningen som får stå för reparation av de yttre delarna medan du som bostadsrättsinnehavare får stå för reparationen i den egna lägenheten. Det är därför viktigt att ha en bra hemförsäkring och vara uppmärksam på eventuella läckage, säger Nina Wahlberg, Affärsområdeschef teknisk förvaltning på SBC.

Trots att bostadsrättsinnehavaren i de flesta fall måste finansiera skador i den egna lägenheten finns det undantag. Ett exempel är om skada på en trycksatt tappvattenledning uppstår. I dessa fall ansvarar enligt lag bostadsrättsföreningen för skador och eventuella följdskador. Undantag gäller om det visar sig att den boende varit försumlig. Då kan det istället bli den boende som får stå för samtliga kostnader. Ett annat undantag är om en granne genomfört en renovering som inte är fackmannamässigt korrekt och därmed varit försumlig. Då kan denne istället bli ansvarig för reparation av eventuella skador på både grannlägenhet och fastighet.

SBCs fem-stegs-guide för att undvika dyra vattenskador:
1. Kontrollera att badrummet är vattentätat. Se till att det finns en fungerande ventilation och att det inte finns öppna skarvar eller sprickor i vägg eller golv.

2. Gå igenom ditt kök med jämna mellanrum. Kontrollera diskmaskin och dess anslutningar. Säkerställ att du har ett underlägg för diskmaskin samt kyl och frys som fungerar som ett extra skydd och leder ut vattnet på framsidan så att du lättare kan upptäcka läckage.

3. Se till att avlopp regelbundet rensas för att undvika risken för läckage.

4. Installera en fuktvarnare om du bor på bottenvåning eller har källarförråd i ett hus med utsatt läge.

5. Se till att du har en bra hemförsäkring som täcker större kostnader om olyckan skulle vara framme.
 

 Av: Annika Rådlund Källa: SBC
Foto: Getty Images

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Badrum

Visa alla
Öka värdet på din villa

Öka värdet på din villa

Spabad och energiförbrukning

Spabad och energiförbrukning

Att bygga pool på hösten

Att bygga pool på hösten

Remaljering av badrum

Remaljering av badrum

LIVING by SMEDBO

LIVING by SMEDBO

Visa alla