AlltomBostad
 

Drömmen om en egen ö

Drömmen om en egen ö

Drömmer du om en egen ö? Det är du inte ensam om!
- En köksö är ett trevligt, praktiskt och socialt inslag i köket. Det är mysigt att samlas runt ön när man äter och lagar mat, säger Helene Carlzon på Lidhults kök.


Lidhults.Myresjökök.Tibro.

Vare sig man bygger nytt hus eller renoverar sitt befintliga finns chansen att påverka kökets utseende.  Något som står högt i kurs är köksöar.
- De flesta av våra kunder önskar någon form av köksö, men det är inte alla som har plats för det. Den får ju inte bli för liten, säger Helene Carlzon, säljare på Lidhults kök.
En köksö kan ha flera funktioner.  Den kan användas som extra arbetsyta, serveringsbänk, frukostbord, barhäng eller som matlagningsyta med spishäll och diskho. Vanligast är att man väljer en mindre och enklare modell utan häll, men kanske med en liten ho.
- Många av våra kunder söker en snabb frukostyta eller en extra arbetsyta, säger Helene Carlzon.

Men en köksö kräver sitt utrymme

- Många vill ha en köksö, men det är få förunnat. Ser man till efterfrågan och intresse skulle vi kunna leverera många fler köksöar, men det skulle inte bli funktionella kök. Vi måste vara ärliga mot kunderna och styra dem utifrån vår kunskap och profession, säger Mikael Ek, marknadschef på Myresjökök.
Det är inte bara själva köksön som tar plats utan det behövs fria ytor runt omkring så det finns plats för andra familjemedlemmar att passera, öppna skåpsluckor och plocka i och ur diskmaskinen. Avståndet mellan köksö och köksskåp bör vara mellan 1- 1,20 meter för att man ska få optimal rörelsemån.
En öppen planlösning, där linjerna mellan kök och vardagsrum suddats ut, skapar större möjligheter att få plats med en köksö.
 Vill man ha spishäll och diskbänk i köksön krävs ännu större ytor. En sådan köksö är enklast att rita in vid nyproduktion eftersom man då kan planera in vatten, avlopp, el och ventilation redan från början. Ska man renovera ett äldre kök är det inte alltid helt lätt att dra vatten och fläktkanaler till köksön.
- En ö med häll ställer större krav på fläkten eftersom det inte finns någon vägg som leder upp matoset. Gamla hus har ofta små fläktkanaler som är gjorda efter dåtidens standard, säger Mikael Ek.
Ett tips från både Mikael Ek och Helene Carlzon till den som har trångt i köket är att satsa på en mobil köksö på hjul. Då kan man flytta runt den och behöver inte ta samma hänsyn till att det finns fria ytor runt omkring. Något man bör tänka på är att inte göra den för stor eftersom den blir ganska tung.
En köksö är ingen färdig produkt som finns på lager utan den kundanpassas och specialtillverkas efter kundens behov och önskemål.  Självklart gör man den i samma stil som övriga köksinredningen.
- En köksö passar till alla stilar, både moderna och traditionella kök.


Text: Susanne Mattsson. Foto:  Myresjökök, Lidhults, Ballingslöv, Tibro.


Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår