AlltomBostad
 

Dyrt att fuska med badrummet

Dyrt att fuska med badrummet

Läckande badkar och fuktskador. När det är dags att renovera badrummet finns det mycket att tänka på. Badrumsexperterna Stefan Svensson och Jimmie Persson varnar för fällorna som kan kosta dig dyrt.

Badrum håller ofta i många år, men till slut kommer även de till en punkt då det krävs uppfräschning. Stefan Svensson, marknadschef på badrumsleverantören Svedbergs, tycker att det är viktigt att inte rusa iväg med renoveringen.
-Man ska börja med att fundera på vad man vill använda badrummet till och vilka möjligheter det finns utifrån ytan. Kanske går det att bygga ut.
I planeringen är det bland annat viktigt att tänka på hur många som ska använda rummet.
-Är man en person behöver man inte så mycket förvaringsutrymmen, men är man en hel familj måste det finnas plats för allas saker. Badrummet ska tåla såväl skiftande temperaturer som hög luftfuktighet och det finns därför en hel del regler att sätta sig in i.
-Det är viktigt att ha ganska bra koll på branschregler när det gäller bland annat tätskikt, så att det blir rätt från grunden. Man kan söka på nätet, höra sig för hos sitt försäkringsbolag eller en etablerad installatör.
Med tanke på de höga kraven tycker Stefan Svensson inte att hemmasnickraren ska ge sig på projektet i första taget.
- Personligen tycker jag att man ska anlita en kunnig entreprenör eller hantverkare, de har koll på reglerna. Även om det kostar mer har man igen det i slutändan, även när man ska sälja. Vattenskador kostar väldigt mycket och om man gjort något fel kan man få problem med ersättning.
Jimmie Persson, försäljningschef på Ballingslövs badavdelning, håller med.
-Självklart kan man ge sig på renoveringen själv, men min rekommendation är att man vänder sig till en behörig entreprenör. Då får man tryggheten och garantier och man vet att man kan njuta av sitt badrum i många år framöver.
När det kommer till inredning tycker Stefan Svensson att det är klokt att vända sig till en etablerad badrumstillverkare - dels för att produkterna ska hålla hög kvalité men också för att det ska finnas reservdelar även om några år.
-För fem, sex år sedan importerades många billiga badkar från Kina. Idag är den marknaden i stort sett död. Det var en massa badkar som stod och läckte och det fanns inga reservdelar. Vi släppte den marknaden då, men nu går vi in med akrylbadkar igen.
Ett vanligt misstag bland de som ska välja inredning är att bara fokusera på designen.
-De glömmer bort funktionen. Det kan vara en produkt som inte är lämpad att förvara de saker man vill ha där, eller ett handfat som är snyggt men som är för grunt så att det skvätter ur vatten.
Ett annat återkommande misstag är att inte ha tillräckligt med förvaringsutrymme. Enligt Jimmie Persson är det många som inte tänker igenom familjens behov ordentligt.
- Är man många i familjen är det mängder av prylar som ska få plats: raklödder, hårfön och bomullstussar. Då behöver man genomtänkt och smart förvaring. Man kan till exempel placera ett snyggt designat skåp direkt över toalettstolen, det är ett utrymme som ofta är outnyttjat.
Han betonar också vikten av en bra belysning.
-Det är oerhört viktigt i badrummet. Ofta räcker det inte med en belysning till möbeldelen, det krävs också en stark lampa i taket. Man vill gärna se sig själv ganska bra när man står och gör sig i ordning.

Text: Marie Bergström

Bra belysning i badrummet är viktigt för den som vill undvika mascara på näsan eller raklödder kvar på kinden.
- Min rekommendation är att satsa på bra miljövänlig belysning i form av ledbelysning. Den har mycket längre livslängd än traditionell halogen, säger Jimmie Persson, på Ballingslöv.
Foto: Gustavsberg, Nautic

Badrummet måste klara skiftande temperaturer och hög luftfuktighet.
Foto: Gustavsberg, Nautic.

Planera badrummet efter ytan. Foto: Svedbergs

-Man ska börja med att fundera på vad man vill använda badrummet till och vilka möjligheter det finns utifrån ytan, tycker Stefan Svensson som är marknadschef på Svedbergs.

Experternas tips:
Behov. Ensamstående eller sexbarnsfamilj? 
Ytan. Vad får plats? Bygga ut?
Möbler. Badkars- eller duschfamilj? Planera hur ni vill ha det så minskar ni risken för ångerköp.
Skissa. Gör en ritning själv eller ta hjälp av en expert.
Testa. Flera leverantörer har program i 3D där ni kan prova med olika möbler.
Kvalitetssäkra.Ta hjälp och råd av branschkunniga.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår