AlltomBostad
 

Eget spa på en kvadrat

Steamern "framtidens standarddusch"

Det var mycket enklare förr. Då fanns det, i stort sett, två slags människor. De som gillade att bada och de som gillade att duscha. Nu har det dykt upp en tredje sort, de som hellre duschar, ångbadar och får massage - på en och samma gång. Vi pratar om de som inrett sitt badrum med en steamer.


STEAMER. Spatrenden är starkare än någonsin i Sverige. Vi vallfärdar till fitnesspan, glamourspan, japanska span, turkiska bad och kurhotell för att få några dagars avslappning med vattenterapi och massage. Men många vill också skapa sitt eget spa hemma. Då kan en steamer vara ett smidigt alternativ.
Ett härligt spa i hemmet är en dröm för många, med dusch, massagebadkar, aromterapi och kanske också en bastu. Problemet är att det kostar pengar, ofta mycket pengar. Dessutom behöver du rejält med utrymme för att få plats med allt. Ett enklare alternativ är därför att skaffa sig en steamer. En multifunktionell duschkabin i vilken du kan få i stort sett vad du vill: ånga, massage, badkar, tropisk regndusch, radio, ljusterapi - ja bara fantasin verkar sätta gränsen för vad man kan stoppa in i en steamer.
Steamern, eller ångbadet, är en relativt ny företeelse. För fem år sedan fanns endast ett fåtal modeller och de kostade vanligtvis mer än en Thailandssemester för en tvåbarnsfamilj. Idag finns en uppsjö av märken och varianter på den svenska marknaden. Och de kostar allt från 10 000-100 000 kronor.

Enkel att placera

- Fördelarna med en steamer, jämfört med massagebadkaret och bastun, är att den är enkel att placera eftersom den inte tar upp mer utrymme än en kvadratmeter eller två, beroende på vilken modell du väljer. Dessutom är den enkel att sätta igång. Det tar bara tio minuter att få upp ångan, förklarar Kristian Alexandersson, produktchef på Hafa Bathroom Group.
Tid är antagligen också förklaringen till att steamern blivit så populär. För hydroterapi (vattenterapi) är inget nytt. I alla tider har människan uppfunnit nya sätt att utnyttja vattnet som njutningsmedel och läkande kraft. Men idag har vi så ont om tid att ett bastubad eller bubbelbad knappt hinns med.
- Steamern är perfekt när du inte hinner bada. Tio minuter på morgonen ger dig vattenmassage och ångbad, vilket stimulerar blodcirkulationen, piggar upp och tar bort stelheten. Och så blir du ren samtidigt. Men du kan även stanna längre och njuta mer när du har tid, säger Kristian Alexandersson.
6 saker att tänka på när du köper en steamer:
1. Hur ska den användas?
Fundera först på vad du ska använda en steamer till. Gillar ni familjebad kan det vara vettigt att skaffa en större variant. Dessutom finns en rad tekniska finesser som till exempel radio. Fråga dig vad som verkligen behövs, det kan nämligen skilja en del i pris.
2. Hur mycket plats har du?
Mät upp ytan som finns tillgänglig i badrummet innan du ger dig ut i butikerna. Då vet du vad du har att välja på.
3.Vad ingår i priset? Leverans? Garanti?
Fråga säljaren vilken service som ingår innan du fattar ett beslut. Leveranstid och garantier kan skilja sig avsevärt mellan olika märken och modeller.

Behörig elektriker

4.Vad behöver du för att koppla in den?
Vanligtvis får du med en monteringsanvisning, men kolla för säkerhets skull. Steamern behöver både vatten och el så se till att du har det tillgängligt i badrummet. Låt en behörig elektriker göra inkoppling och uppsäkring till elnätet.
5.Var noggrann när du monterar.
Räkna med att det tar 3-4 timmar att montera steamern. Ta gärna hjälp av någon för det kommer du garanterat behöva.
6.Ta reda på vad som gäller för rengöring och service.
En steamer är en relativt komplicerad pryl. Hör dig för hur du ska rengöra den, byta lampor med mera. Vissa modeller är klart enklare att hålla rena och serva.


Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår