AlltomBostad

Ekologiska möbler tar mark

Ekologiska möbler tar mark

Bord tillverkade av gamla lastpallar och köksbänkar av skräp. Miljötänket börjar smyga sig in i möbelindustrin. Men det tar tid. Miljöexperten Marcus Wendin tror att Martin Timell kan snabba på processen.

Ekologiska morötter och gurkor i grönsaksdisken har blivit naturligt, liksom hybridbilarna i trafiken. Men möbler och inredning är ett område som kommit på efterkälken när det gäller ekologisk hållbarhet.
-Miljövänliga möbler är inte alls vanligt. Ofta är designen mycket viktigare, säger miljökonsulten Marcus Wendin. Han tycker att det är konstigt.
-Det är en produktgrupp som det borde passa väldigt bra. Det är ett medvetet köp som kostar ganska mycket, oftast gör man inga impulsköp. Det är nästan som med en bil om man ska hårddra det. En förklaring till det skrala utbudet kan vara att det är svårt för företagen att se till att en produkt är miljövänlig.
- Dels är det svårt att få kontroll över var råvarorna kommer ifrån och så kan det vara svårt att ha koll på alla underleverantörer. När produkterna förändras byter man dessutom ofta material.
Marcus Wendin jobbar bland annat med att ta fram så kallade livscykelsanalyser. Där beräknar han vilken påverkan en produkt kommer att ha på miljön beroende på vilket material som används, hur tillverkningen går till, hur varan används och vad som sedan händer när den slängs. Enligt honom är det framförallt materialvalet och tillverkningen som är viktigt för möblers miljöpåverkan. Sluthanteringen och användningsfasen spelar generellt en mindre roll. Även frakten har liten betydelse.
- Det är lätt att tro att det är transporterna som är viktiga, men jag tycker inte att man ska tänka på dem. I nästan alla analyser jag gjort är de försumbara. Den som vill satsa på miljövänlig inredning kan leta efter en svanmärkning, EU-ecolabel eller en FSC-märkning på trämöbler. Den senare visar att träet kommer från FSC-certifierad skog, som är förvaltad på ett hållbart sätt.
Även om det ofta är dyrare med ekologiska produkter tror Marcus Wendin att det kan löna sig i längden.
- Miljön går ofta hand i hand med ekonomin, möblerna är autentiska och håller längre. Samtidigt finns det alternativ som inte kostar skjortan.
-Jag tror att många känner skuld för att de handlar på Ikea. Men det tycker jag inte att man behöver göra. Möblerna kan vara miljövänliga för att företaget har bra produktionsprocesser. Marcus Wendin tror att ekologiskt hållbar inredning kommer att få en större roll i framtiden.
-I våras kom ett lagkrav i USA, liknande ekodesigndirektivet vi har i EU. Det nya lagkravet påverkar även marknaden här. Flera företag har nu börjat jobba mer medvetet tack vare det.
Samtidigt kan opinionen i Sverige influeras av vad som går på tv.
- Ernst och Timell satsar mycket på att man ska värna om miljön i sina program och det tror jag kommer att påverka konsumenterna.
 

Så hittar du rätt:
*Tänk efter och var noggrann med vad du vill ha.
*Titta efter Svanmärkning, EU-ecolabel eller en FSC-märkning (på trämöbler).
*Få material. Om en möbel innehåller flera material behövs fler fogmassor och då kanske hela möbeln måste slängas för att något är giftigt – i stället för att återvinnas.
*Trävalet. Välj något som finns i Europa: björk, furu, ek.
*Skinnmöbler. Kontrollera hur skinnet är behandlat. Kromsyra är förbjudet i Sverige men används fortfarande i andra länder.

Text: Marie Bergström
Foto: Marie Bergström, Oficina á Lapa, Eco by Cosentino

Portugisiska företaget Oficina á Lapas möbelserie ”Please recycle” är gjord av återvunnet trä från möbelindustrin.

Miljövänlig design från Oficina á Lapa.

Spanska företaget Cosentino tillverkar nya material av avfall. Arbetsbänkarna i serien Eco är till 75 procent gjord av gamla speglar, porslin, stenrester och toaletter.

Cosentino smälter ned material och skapar nya. Efterfrågan av Eco är störst i USA där företaget bland annat sålt produkter till Starbucks.

Miljökonsulten Marcus Wendin tror att vi kommer att få se fler miljövänliga möbler i framtiden.

 

Oficina á Lapa

Eco by Cosentino

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår