AlltomBostad

Ernst lanserar trädgårdsmöbler

Ernst lanserar trädgårdsmöbler

Ernst Kirchsteiger blev en gång i tiden hejdlöst förälskad i en gammal trädgårdsfåtölj hos tant Inga-Lisa i Axberg. Nu har han själv skapat en möbelgrupp i samma stil, som har fått namnet Axberg. Samtidigt lanserar han Odla, en serie trädgårdsprodukter i plåt, samt textilier där hans favoritsnigel fått stå modell.

Ernst gjorde först en egen uppsättning av möbeln.
- Jag har kört en hemmabyggd variant hemma, och den har jag haft i två år. Jag har haft åttioåriga damer och barn som har suttit i den och det funkar. Den passar både utanför funkishus, ett rött hus med vita knutar och utanför en sekelskiftsvilla med spröjs.
Han tycker att det är bra att den passar flera olika typer av hem.
- Det är viktigt att de kan ta med sig möbeln om de flyttar och att det funkar då också.
Axberg är tillverkad av kvistfri furu och är målad med vattenbaserad färg som ska behålla glansen och leva med träet.
- Möbeln är tidlös. Långt ut på landet på bondvischan, där kan jag se hur herrarna drack punsch i dem förr. Den passar i alla möjliga sammanhang, jag har även kompisar som har dem inomhus. Än så länge finns den bara i vitt men sedan kanske den kommer i svart och grått också.
Förutom ett runt bord, fåtölj, soffa och bänk finns det ett hängbord i möbelserien.
- Hängbordet har jag hemma själv, under ett äppelträd. Våra äppelträd är så gamla så jag lägger de snygga äpplena på bordet. Jag har suttit med ett vinglas där också, och det funkar, säger Ernst och ler.
I samarbete med Ljungbergs har Ernst tagit fram en rad textilier. På tyget ”Humle” slingrar sig de gröna rankorna och en snigel med blått skal och kryper runt i grönskan.
- Sniglar är min symbol för att leva lite långsammare. Jag har kodat en snigel i min trädgård genom att måla hans skal blått! När den kommer och jag ligger och rensar ogräs då blir det ett kärt återseende. ”Tjenare lever du i år också” brukar jag tänka.
På tyget med ringblommor har han ritat en röd snigel.
– Folk frågar om jag verkligen ritar och målar motiven själv. Det är så mycket som görs virtuellt i dag, men jag målar och tecknar på papper. Humlen har jag hämtat i min egen trädgård och ritat av den.

Han är fascinerad av rost, för att det förändras med hjälp av naturen. Odlingsramen, krukorna och odlingsstickorna är tillverkade i obehandlad plåt.
– De här produkterna kommer att rosta. Det är otroligt vackert mot det gröna! Om man vill att de ska hålla sig blanka så får man lacka dem, eller så lackar man den när den har fått det resultat man vill ha. Resultaten blir så olika, vid kusten rostar de på ett visst sätt, de påverkas av platsen där de står. De lever ett eget liv.
Produkterna i serien Odla har en enkel konstruktion.
– Tanken med produkterna är att de går att skruva ihop. De är i ett platt paket så det går lätt att ta med sig till sommarstället.
”Undret är inte att flyga i luften eller att gå på vattnet utan att vandra på jorden” står det på en skylt med något som Ernst kallar för trädgårdspoesi.
– Många har så många små saker i trädgården, som små tomtar och glaskulor men det skrivna ordet är så vackert i trädgården! Vid vildrosen har jag en text och varje gång den blommar går alla dit och läser. Det är ett koncept jag kommer att utveckla, och till hösten kommer jag att börja göra möbler för inomhusbruk.

Text och foto: Annika Rådlund
www.ernstkirchsteiger.com   
www.ljungbergstextil.se
E
kerö möbler

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår