AlltomBostad

Ett fint hem ger högst status

Ett fint hem ger högst status

Ett fint och snyggt inrett hem är det som ger högst status enligt svenska folket. Högre än exempelvis ett intressant och välbetalt jobb, en dyr klocka eller handväska. Sju procent skäms över inredningen i sitt hem och svenska villaägare planerar att lägga 800 miljoner kronor på vardagsrumstapeter det närmsta året. Det visar en färsk undersökning som Reagera genomfört på uppdrag av färg- och inspirationskedjan Happy Homes.


Svenskarna lägger allt mer tid och pengar på att inreda sina hem och tidningshyllorna fylls hela tiden på med nya inredningsmagasin. Samtidigt visar undersökningen att sex av tio (63 %) svenskar anser att deras inredningsintresse har ökat det senaste året. .I undersökningen deltog ett riksrepresentativt urval på 1005 personer som äger sitt boende.
Resultatet visar att den allra största statussymbolen bland svenskarna är ett snyggt inrett hem, det anser hela 59 procent ger status. Allra viktigast är ett fint hem i Västerbotten där motsvarande siffra är hela 71 procent och i Örebro och Uppsala är siffran lägst i hela landet, 53 procent.  På andra plats i på kommer ett intressant och välbetalt jobb, följt av att ha en fin bil . 

Svenskarna tycks vara ganska nöjda med sina hem. Undersökning visar nämligen att endast knappt en av tio (7 %) uppger att de skäms över sitt hem. För de som skäms är den största anledningen att inredningen är sliten och ful och att man inte haft råd att ändra allt man vill.
– Vi märker tydligt i våra butiker att intresset för både inredning och renovering ökat enormt de senaste åren. Att hemmet är en viktigare statussymbol än jobb och dyra prylar talar sitt tydliga språk. Vi svenskar spenderar mycket tid i hemmet och bjuder gärna hem släkt och vänner. Det tror jag bidrar till att hemmet blir en statussymbol och det kan vara anledningen till att just vardagsrum och kök är de rum som prioriteras högst, säger Henrik Friberg, Marknads- och inköpschef på Happy Homes.
 

Detta ger mest status enligt svenska folket:
1. Ett snyggt inrett hem: 59 procent 
2. Att ha ett intressant och välbetalt jobb: 52 procent 
3. Fin bil: 48 procent 
4. Att vi lagar hälsosam mat: 34 procent 
5. Att jag tränar regelbundet: 31 procent 
6. Trendiga kläder: 28 procent 
7. Att åka på utlandssemester: 25 procent 
8. Fin dyr handväska: 18 procent
 

Här ger ett fint hem mest status:
1. Västerbotten: 71 procent
2. Skåne: 64 procent
3. Södermanland: 61 procent
4. Stockholm: 58 procent
5. Västra Götaland: 58 procent
6. Uppsala: 53 procent
7. Västmanland: 57 procent
8. Uppsala: 53 procent
9. Örebro: 53 procent

 

Text: Annika Rådlund Källa: Happy Homes Foto: Sia och Gustavsberg

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår