AlltomBostad
 

Får man installera tätskikt i utrymmen utan tröskel?

Får man installera tätskikt i utrymmen utan tröskel?

Svar: Ja, det finns inget formellt krav om tröskel men det ska finnas en nivåskillnad mellan golvbrunnen och tätskiktet vid platsen för tröskeln, normalt minst 20 mm. Ofta behövs mer, 35-45 mm, för att bygga fall och montera ytskikt av klinker.

Måste man ha tätskikt i taket?
Svar: Nej, det finns inga sådana krav. Det är dock lämpligt att, på takskivor av kartongklädd gips, måla med en godkänd vattenavvisande våtrumsfärg, typ VA.

Är det OK att installera klinker på befintlig golvmatta?
Svar:Ja om golvet inte måste förstärkas mot svikt och fuktrörelser. Normalt är ett betonggolv OK medan enbart träbjälklag normalt måste kompletteras. En förutsättning är också att plastmattan är hel, rätt monterad och att svetsarna är täta. Vidare ska det vara en av leverantören godkänd matta att montera klinker på. Mattan måste rengöras och behandlas enligt särskild anvisning. I branschreglerna Säkra Våtrum kan man kontrollera vilka mattor som är godkända

GVK är en stiftelse där Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Riksbyggen, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag SABO, Sveriges BostadsrättsCentrum SBC, VVS Företagen och Golvbranschen, GBR ingår. Dessa organisationer och företag ger gemensamt ut GVKs Branschregler för tätskikt i våtrum.

När du planerar nya projekt eller ombyggnader, oavsett om det gäller kakel eller plast – projektera enligt GVK-konceptet. GVK ger ut branschregler för vattenskadesäkert byggande, med förteckning över GVK-auktoriserade företag.

Läs fler frågor och svar på länken nedanför.

Läs mer på vår hemsida
Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår