AlltomBostad

Fler föräldrar vill inte ha könsstereotypa barnrum

Fler föräldrar vill inte ha könsstereotypa barnrum

Tre av tio föräldrar påverkar sina barn för att få dem att inte välja könsstereotypa färger till ditt rum. I snitt blir pojkar i högre grad påverkade av föräldrarna än flickor. Det visar resultatet från en nyligen genomförd undersökning som utförts av Reagera på uppdrag av Happy Homes där över 600 svenska föräldrar svarat på frågor om tapet, färg och heminredning.

Svenska föräldrar blir allt mer medvetna om hur de traditionella könsrollerna ofta påverkar valet av färger och tapeter till flickors och pojkars sovrum. En ökad andel försöker dessutom aktivt motverka det.  En liknande undersökning som Happy Homes genomförde 2007 visade att var fjärde förälder då tyckte att det var viktigt att motverka typiska pojk- och flickrum. Årets undersökning visar att siffran stigit och att fler än tre av tio föräldrar i dag påverkar sina barn för att inte välja könssteteotypa färger till sitt rum.
– Det är intressant att se att så många föräldrar är medvetna om de traditionella könsrollerna och aktivt försöker påverka sina barn att inte välja de klassiska flick- och pojkfärgerna till sina rum. Resultatet från vår undersökning visade bland annat att inredningsintresset ökar hos en stor andel av befolkningen. Det ökade intresset för inredning kan vara en av orsakerna till att allt fler föräldrar också engagerar sig i hur barnens rum ser ut, säger Henrik Friberg, Marknads- och Inköpschef på Happy Homes.

Undersökning visar att svenska föräldrar försöker påverka sina pojkar i högre utsträckning än sina flickor när det gäller att undvika könsstereotypa färger i sitt rum. Totalt anger 34 procent att de påverkar sina flickor medan motsvarande siffra för pojkar är 38 procent. I snitt får tapetsering av barnrummet kosta 1612 kronor enligt svenska föräldrar. Det gör att barnrummet kommer på fjärde plats i en jämförelse mellan vad de olika rummen i hemmet får kosta att tapetsera.
Hela 51 procent av svenska föräldrar kan tänka sig att göra en större förändring i barnrummet var tredje år eller oftare.

Försöker du påverka din dotter/dina döttrar i valet av inredning till sitt rum för att undvika könsstereotypa färger?
Ja: 8 procent
Till viss del: 26 procent
Nej: 66 procent

Försöker du påverka din son/dina söner i valet av inredning till sitt rum för att undvika könsstereotypa färger?
Ja: 9 procent
Till viss del: 29 procent
Nej: 62 procent

Får barnen välja tapet själva?
Ja, de väljer helt själva: 17 procent
Ja, de får välja bland alternativ som jag/vi valt ut: 13 procent
Vi väljer tillsammans: 53 procent
Nej, vi föräldrar väljer: 5 procent
Det är inte aktuellt, de är för unga för att välja: 13 procent

Hur ofta kan ni tänka er att göra en större förändring i barnrummet?
En gång om året: 4 procent
Vartannat år: 17 procent
Var tredje år: 30 procent
Var fjärde år: 15 procent
Var femte år: 21 procent
Mer sällan: 11 procent
Aldrig: 2 procent

Text och foto: Annika Rådlund Källa: Happy Homes

 

Bild 1: Barnrum i rosa och vitt.
Bild 2: Sängkläder från PaaPii Design.
Bild 3:Uggletapet Living Owls kids collection från Innodeco, lampa Jieldé och pedagogiska spel från Oppi & ilo.
Bild 4: Biltapet från Innodeco, Sängkläder Ikea och bilkudde Innodeco.

 

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår