AlltomBostad
 

Förnya köket med små medel

Förnya köket med små medel

Istället för att riva ut hela köket och göra om allting, så går det att förnya och fräscha upp med enklare och billigare metoder. Lotta Bergqvist som skrivit boken Kök – inpiration, planering, bygga om och kökskonsulten Charina Eriksson ger sina bästa tips.

– Jag älskar nya kök men jag tycker inte att man ska vara rädd att behålla sitt gamla kök om det är fungerbart. Ett originalkök från 60-talet kan vara schysst som det är, tycker Lotta Bergqvist.
Hon menar att om det finns saker i köket som inte är så praktiska, som att tillexempel bänkskivorna är för låga, då är det något som bör ändras.
– Om man vill riva ut stora delar av köket så behåll detaljer som någon hylla, väggskåp eller beslag. Tänk först funktion vad som är praktiskt och säkert och vad av det gamla som kan vara kvar. Hon tycker att det är härligt att mixa nytt med gammalt.
– Våga till exempel ha olika skåp uppe och nere! Behåll de gamla nedtill och köp nya upptill. Det kostar hälften så mycket och blir mycket personligare.
Charina Eriksson tycker att sprutmålning av luckor är ett prisvärt alternativ om köket behöver fräshas upp.
– Om man har de bruna 70-tals luckorna i ek så är det massiva fina luckor och det enklaste är att måla om dem. Inför ett köksbyte tycker hon att det är värt att ta hjälp av professionella i branschen.
– Det kan vara värt att lägga ner pengar på att en kökskonsult gör ett hembesök i en timme eller ta med ritningarna dit. Hämta inspiration från inredningstidningar och titta på köksutställningar. Fundera på vad som är bra med köket och vad som går att förändra.

Materialval, möblering och färgsättning är ämnen som Lotta gärna pratar om och hon sprudlar av inspirationstips.
– Möblera gärna köket som resten av hemmet. Vi gör gärna våra kök och badrum lite ”stiffa” för att vi är rädda för att förstöra möblerna.
Själv har hon precis köpt en skinnfåtölj på en second hand butik till sitt kök.
– Det ger en ombonad känsla i köket och man behöver inte vara så försiktig för den kostade bara 200 kronor på loppis. Alla gillar att hänga i den! Hon tycker också att mattor ger ett varmare intryck av köket.
– Jag förstår inte varför inte fler har mattor! Det finns en uppsjö av fina trasmattor både från second hand och i nyproduktion. De kan läggas på rad som ett lapptäcke. De är även lätta att tvätta, de får plats en och en i maskinen. Våga slappna av lite! Många väljer också bort tapeter för att de inte är avtorkbara, men om man har tre våder tapet och de kanske ändå håller sex, sju år, då kan man dra på nya sen.

Den nya trenden med klistermärken och andra dekorationer är någon hon anammar.
– Om man har en tråkig kyl så finns det jättefina kylskåpsmagneter nu och med dem går det att göra jättehärliga mönster på kylskåpet. Om man har en vägg som är fri går det att använda sig av ”Wallis”, klistermärken som kan tas bort igen med en blöt trasa. Det är också fint på ett högt skafferiskåp eller tråkigt högskåp.
För att få ytterligare ett nytt grepp i köket så rekommenderar hon fototapeter och klistermärken för kakel.
– Det finns klistermärken som har precis den storleken som kaklet har. Det blir jättefint med äpplen till exempel i ett 60-talskök.
Ett annat tips hon har är att städa och ta bort alla onödiga saker som inte används.
– Det ger genast ett öppnare och renare intryck.

Text: Annika Rådlund

Våga ha olika färger och luckor på över och underskåp. Behåll de gamla nedtill och köp nya överskåp för att halvera kostnaden. Väggskåp Loft i matt fango och bänkskåp Mikado i brilliant white från Schmidt kök.

Mixa olika färger på över och underskåp. Nyheter hos Ballingslöv är Olivgrönt, åskmolnsblått och brunt. Lucka Solid.

Öppna upp köket genom att ta bort några eller alla överskåp. Luckan Stripe från Ballingslöv finns i hela 15 olika färger. En lucka i storlek 698 mm x 596 mm kostar cirka 1 000 kronor.

Lotta Bergqvist som skrivit boken Kök - inpiration, planering, bygga om gillar en mix av gammalt och nytt i kök.
-Våga slappna av lite!

Lotta Bergqvist köpte en skinnfåtölj på loppis och placerade den i köket.
- Man ska inte vara så rädd för att ha stoppade möbler och mattor i köket. Det ger en ombonad känsla.

Förnya trist kakel med en fotovägg över diskbänken. Kakeldekoren består av 21 självhäftande bilder i vinylplast (15 x 15 cm) som tillsammans bildar ett fotografi (105x45). Det går att bygga på med flera uppsättningar för att täcka större yta. Finns i tre motiv: Johannesburg, Dark City och Siluett.
495 kr Designtorget

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår