AlltomBostad

Framtidens inredning

Framtidens inredning

Victoria Redshaw, trendanalytiker och VD för Scarlet Opus som gör trendanalyser, vet vad som gäller i framtiden.
– I framtiden är det produkter som förhöjer livskvaliteten som blir viktigare än utsmyckning. Vi går ifrån det vräkiga, skrytsamma med mycket bling mot en mer anspråkslös och enkel inredning. Minska, minska, minska, är hennes ledord för framtiden. 
Tidigare har minimalismen varit maskulin med skarpa kanter men nu kommer en ny mjukare, varmare och mer feminin variant med färger som beige, vit, honung, karamell och naturvit.
-Puderbeige med struktur kommer att synas på  många inredningsdetaljer.

För att analysera framtidens trender tittar hon på trenderna som varit, hur situationen ser ut nu, undersöker framtida events och tittar på den senaste designen och även alll världens forskning har inflytande över trenderna.
- Biologisk forskning av celler och hur saker är sammanlänkade förs sedan över till design. Ett exempel är att man forskar i hur ett stort antal fiskar i ett stim kan simma tillsammans utan att nudda varandra. Den bilden kan sedan ge avtryck i ny design.
Dagens genforskning och genteknik påverkar också. I USA kan de skapa nya vener och i framtiden hoppas de kunna skapa nya organ. Detta har visat avtryck genom strukturer som ser ut som skelett, vener, celler, DNA-uppbyggnad, atomer och molekyler. Även kulturen och klimatet i olika områden påverkar, menar hon. 

Möbler och inredningsdetaljer gjorda av ett material som påminner om andra material spås också bli en stor trend. Trä som ser ut som papper och plast som ser ut som kartong och produkter som är tillverkade i hårda material som ser mjuka ut och hårda material som är formbara. Ett exempel är en soffa som byter form när personen lägger sig iden. Som en voluminös korall omslukar den sin gäst när den kryper in i dess famn. 
- Soffan heter Bellly Love och i den kan man ligga lika som i mammas mage, omslukad.  
I framtiden är det naturliga, ljusa och varma som gäller.
-Med alla terrordåd, vulkanutbrott, jordskalv och andra naturkatastrofer som varit så har det fötts en längtan efter det rena och det vita. Vi vill bära vitt och i inredning så går det mer mot det rena och naiva nu. Med finanskrisen som varit så kommer nu en tid med mer optimism.

Text: Annika Rådlund

Bravias stol av Liam Hopkings, Christoffle av Matthieu Lehanneur,  Belly Love Sensorial Sofa av Florence Jeffrain, Lucinda Lights av Elise Fouin, Symbiosis stol av Lisa Jones.
På tumbilden: Lampan Miss Maple av Elisa Stroyzk i futuristisk design. Foto: Sebastian Neeb. Symbiosis stol av Lisa Jones.

Scarlet Opus
Trends blog

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår