Fyra inspirerande adventsdukningar

Fyra inspirerande adventsdukningar

Med drygt fyra veckor kvar till första advent vill vi här tipsa om fyra vackra dukningar man kan göra till julens alla högtidsdagar. Till dukningarna kan man använda det porslin och glas som man redan har, men sätta lite extra piff på bordet med hjälp av blommor.

Julstjärnan är till exempel en blomma som förknippas med julen och de stjärnformade blommorna ger dukningen ett festligt uttryck. Ytterligare en fördel är att den finns i många olika färger och beroende på vilken stil du tycker om kan du få helt olika uttryck.

Julstjärnor som används som snittblommor håller sig fina i ungefär två veckor om de behandlas på rätt sätt. Gör så här: Skär av kvistar från julstjärnan. Doppa sedan snittytan i 60 grader varmt vatten ett par sekunder och därefter i kallt vatten. Det stoppar mjölksaften och hindrar den från att sippra ut. 
 

Här tipsar Blomsterfrämjandet om fyra olika dukningar med både snittblommor och julstjärna i kruka:

Klassisk naturlik dukning med julstjärnor som snittblommor

I den här dukningen använder vi klassiskt röda julstjärnor som snittblommor, vilket ger ett varmt och samtidigt modernt uttryck. Dukningen kompletteras med värmeljus och detaljer från naturen som mossa och kottar vilket ger en naturlik känsla. Detta förstärks ytterligare av att tallrikarna placeras på rustika träbrickor och vinglas i vintagestil sätter pricken över i.

Varje gäst välkomnas av en julstjärna som snittblomma på tallriken. Tips! Sätt blomman i en liten vattenfylld orkidétub eller vira lite grön tejp runt stammen.
 

Dekadent överdåd med julstjärnor i massor

Det här är dukningen för dig som gillar lyx och dekadens och pyntar efter mottot more is merrier. Julstjärnor i olika nyanser av rosa, lax, aprikos och rött trängs på bordet tillsammans med julpynt som glansiga julgranskulor, kottar och äpplen. Genom att blanda olika färgnyanser på julstjärnorna och matcha dem med en duk i sval lila ton fås en mustig och bohemisk dukning.

Även här hittar varje gäst sin egna personliga julhälsning i form av en tallrik med en minijulstjärna, kottar, julgranskulor och en handskriven namnskylt.

Tips: Ställ julstjärnan i en liten kruka så att det inte kommer jord på tallriken.
 

Vit jul – elegant dukning i nyanser av vitt

För dig som älskar vitt är detta dukningen framför andra. I vårt exempel används bara julstjärnor som krukväxter. Raka linjer och ett minimum av extra pynt gör dukningen sober och elegant. På mitten av bordet har vi placerat julstjärnor i stilrena krukor. Matchande ljusstakar och ett par kottar ger ett harmoniskt intryck.

På varje tallrik placeras en vit julstjärna och ett litet placeringskort binds fast i plantan med ett dekorativt band. Ett fint alternativ till klassiska placeringskort!
 

Romantisk stil i svala toner

Det här är en dukning i sval och nordisk stil där vi har använt julstjärnor i aprikosröda toner tillsammans med eukalyptus. Det ger ett romantiskt skimmer över dukningen. Genom att skippa traditionella inslag som stearinljus och duk skapas ett rent uttryck och en vilsam känsla infinner sig.

I mitten av bordet står en vacker bukett i en enkel och stilren vas på fot. Blomsterdekorationen är enkel att göra själv. Fyll först vasen med blöt stickmassa och stick sedan i eukalyptus och snittade julstjärnor om vartannat.


Varje gäst välkomnas här av en julstjärna som snittblomma som placeras i en enkel skål på tallriken.

 

 

 

Av: Annika Rådlund Källa: Blomsterfrämjandet
Foto: Blomsterfrämnjandet/Stars for Europe

 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Inredning

Visa alla
DalaFloda, äkta trägolv

DalaFloda, äkta trägolv

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Årets badrumstrend

Årets badrumstrend

I väntan på våren - plantera i kruka

I väntan på våren - plantera i kruka

Visa alla