AlltomBostad
 

Gör ditt eget pysselrum

Gör ditt eget pysselrum

Barn i alla åldrar gillar att pyssla. Vi vuxna vill också gärna kunna ha en plats att sy, måla eller utföra andra hobbys på där man kan låta halvfärdiga projekt ligga framme. Med enkla medel kan du skapa ett kreativt rum som hela familjen vill hänga i.

En outnyttjad yta, som till exempel en hall på övervåningen eller ett bortglömt källarutrymme förtjänar ett bättre öde än några trista bokhyllor. Eller rättare sagt; familjen förtjänar något bättre. Det är mycket roligare att vara kreativ tillsammans. I ett gemensamt pysselrum för hela familjen kan inspirationen flöda och du slipper plocka undan tygerna eller fotoalbumet när det är dags för middag. Att ha var sak på sin plats, men synligt i burkar eller märkta skåp gör också att man få lust att sätta igång. Det ska vara enkelt - då blir det kul.

Börja med att fundera över vad rummet ska användas till. Hur många sittplatser behövs? Tänk på att barnen kanske vill vara där med ett par kompisar också.

Vad kräver de olika aktiviteterna för yta? Vill du kunna sy samtidigt som de små klipper och klistrar eller vill ni sy samtidigt? Vilken förvaring behövs? Hur mycket tyg, målarpytsar eller flörtkulor vill du få plats med?

Kanske finns det snickarintresserade i familjen så att det ska vara en snickar- och målarbänk med diverse verktyg och material där?  I vårt exempel är det en hall på övervåningen som förvandlats från arbetsrum/bibliotek till kreativt pysselrum.

Panelväggarna har målats vita för att inte sticka ut. Samtidigt har halva väggen fått en ljust grå ton för att ge kontrast, och lyfta fram teckningarna på vitt papper. Skrivbordet står från väggen och ut så det blir två arbetsplatser mitt emot varandra. Material och verktyg i burkar hänger på en list ovanför bordet nära till hands. Ett plåtskåp och hylla med mappar för förvaring. I ett hörn står en gammal skolbänk och längs väggen är fyra köksskåp uppsatta. Höjden är bekväm för både stor och liten samtidigt som det underlättar städningen när skåpen kommer upp från golvet.

Begagnade köksskåp är smarta och billiga förvaringslösningar. Man kan märka skåpen med ”sy”, ”måla” och ”pyssla”. Sätt upp egna foton eller en bit material för att de små barnen också ska hitta lätt. Plastlådor och glasburkar i skåpen kan också märkas. Måla luckorna i olika färger eller klä med roliga tyger. Våga vara lekfull i textilier och möbler så upplevs rummet kreativt och det blir mer tilltalande för barnen.

Text och foto: Jenny Marcuson

Köksskåpen är begagnade, enkla överskåp med måtten 40x85x30. Ett av skåpen har fått behålla sin gröna färg och de andra kläddes med tyget Sofia från Ikea (metervara 69 kronor). Gardiner och lampskärm i samma tyg. Den lekfulla mattan, också från Ikea, plockar upp färgerna

Skrivbordet med måtten 120x80 har enkla bockben för ett konstnärligt uttryck. Plåtskåpet Ikea PS har måtten 119x40x63. Pris: 799 kronor. Lampan Jonosfär från Ikea är också i plåt. Pris: 149 kronor. Symaskinen från Hemtex är liten och nätt. Pinnstolarna ska målas vita, men hade också funkat i varsin färg.

Anslagstavlor är ett måste för inspirationen. Här klädda med det roliga tyget Tindy från Ikea (metervara 49 kronor). Desig: Sissi Edholm and Lisa Ullenius.

Skolbänken är köpt på loppis och vitmålad, röd postlåda mini från Bruka Design. Pris: 175 kronor. Tavellister och magnetlister är smart till teckningar, så går det lätt att skifta.

 

Bruka design
Hemtex
Ikea

 

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår