AlltomBostad
 

Gör en egen väggmålning

Gör en egen väggmålning

Att dekorera väggarna är både trendigt och enkelt. Skapa en egen unik väggmålning, allt som behövs är en bra bild och lite färg.Bilden innan behandling och efter.


Skriv ut bilden på ett OH papper.


Projicera bilden på väggen.


Måla upp tunna linjer av konturerna
på väggen med en blyertspenna
och fyll sedan i fälten.

Det allra enklaste sättet är att köpa färdiga väggdekorationer som fungerar ungefär som klistermärken, men om man är lite händig med färg och pensel så kan man göra en egen unik väggmålning. Fråga din färghandlare vilken sorts färg du behöver för just din vägg. Gör plats i rummet framför väggen, tvätta av väggen som ska dekoreras och täck över golvet ordentligt.

Just den här väggmålningen är gjord med pensel, men det går även bra att göra egna schabloner eller maskera konturerna och måla med en svamp.

Tips: Välj en lämplig bild. Tänk på att det kan vara svårt att få med massor av detaljer.

Så här gjorde vi:

Till vår vägg valde vi några bilder på sonen som vi tagit med en digitalkamera. Med hjälp av ett bildbehandlingsprogram ställde vi in tröskelvärdet så att den detaljerade bilden omvandlades till färgfält med hög kontrast istället. Med filtret "Tröskelvärde" i bildbehandlingsprogrammet Photoshop kan man konvertera gråskale- eller färgbilder till svartvita bilder med hög kontrast. Genom att ange en viss nivå som tröskelvärde konverteras alla pixlar som är ljusare än tröskelvärdet till vitt och de pixlar som är mörkare konverteras till svart. Bildbehandlingen gör det möjligt att måla bilden i en och samma färg utan att förlora detaljerna.

Vi skrev sedan ut den behandlade bilden på ett overheadpapper och med hjälp av en overheadmaskin ritade vi upp konturerna med tunn blyerts. Sedan målade vi fälten med pensel. Resultatet blev en originell och annorlunda väggmålning!

Tips: Du kan även använda en projektor som är kopplad till en dator för att projicera bilden på väggen.


Håller du på med något spännande projekt? Maila oss och berätta!

Text: Anna Johnsson Foto: Christian Johnsson


Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår