AlltomBostad
 

Helsingfors - designhuvudstad 2012

Helsingfors -  designhuvudstad 2012

Helsingfors blev 2008 uttagen att bli Designhuvudstad 2012, därför har det inför och under det här året satsats särskilt mycket på att både skapa och visa upp gammal och ny finsk formgivning. 

Man behöver inte nödvändigtvis gå på museum för att njuta av finsk konst och arkitektur - en promenad i staden kan räcka. Beskåda de praktiska portarna på universitetets huvudbyggnad, designade av  Aarne Elvi på 50-talet. Vandra ner för Aleksandersgatan och beundra den fina reliefen på taket av Aleksi 13 designat av Selim A. Lindqvist. Sedan finns förstås också ett antal byggnader designade av den legendariska arkitekten Aalvar Alto. Den finska huvudstaden har mycket att erbjuda för besökare. Satsa på en långweekend för att få hinna se så mycket som möjligt.

Text och foto: Annika Rådlund

Designdistriktet
I hjärtat av Helsingfors ligger Designdistriktet med 25 gator med över hundra designattraktioner i form av butiker, gallerier, restauranger, studios och hotell. Mitt i distriktet ligger Design Forum, ett showroom med finsk design och Design Museet. Hämta en karta över området från turistinformationen så är det lättare att hitta.

På Design Forum går det att beskåda och köpa finsk design. Bastustolen är en reproduktion av Antti Nurmesniemis stol från 1952.

Trädesign
Njut av en fika och finsk trädesign i den nyligen uppbyggda Paviljongen i Designdistriket.

Lokalproducerat
På Eat & Joy på Aleksandersgatan serveras lunch lagad av närproducerade råvaror. I butiken går det att köpa med sig finska ostar, choklad och hängtorkat kött.

Arabia
Plocka upp en karta över Arabianranta från turistinformationen och hoppa på 6:ans buss. Njut av all konst i Arabia distriktet. Besök Arabia museet och shoppa i Iittalas Oulet.

Bostadskonst
I Arabiadistriktet måste byggbolagen avsätta en viss procent av bygget för bostadskonst, detta har resulterat i hundratals verk i området. 

Villa Anneberg
 Annalea park ligger omkring Villa Anneberg som byggdes i början på artonhundratalet. Parken består av trädgårdsplanteringar, stenläggningar, buskar, lite skog och en damm. I parken finns fina skapelser av landskapsarkitekten Grete Hemgård.

Finnlayson
Handla hem nya sängkläder och handdukar från Finnlayson. De har så mycket mer än muminmotiv.

Arkitektur i världsklass
I nyligen invigda Fridens kapell vid Narings torg går det att koppla av från stadens brus. Öppet varje dag.

Designdistriktet
Designmuseum
Helsingfors - World Design Capital

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår