Hemma hos inredningsdesignern

Hemma hos inredningsdesignern

Inredningsdesigner Jeanette Rattfeldt Thysell bor tillsammans med sin familj i en 3:a vid Karlaplan i Stockholm. Lägenheten har vita väggar och trägolv vilket Jeanette tycker är en bra utgångspunkt för att inreda ett hem, med en neutral färgbas kan man istället satsa på detaljer som sticker ut och visar personlighet. Själv har hon inrett med några noga utvalda exklusiva detaljer och belysning blandat med stämningsfulla antikviteter och arvegods för att sätta sin egen prägel som ger en unik känsla..

När Jeanette träffade sin man Peter bodde han redan i lägenheten och när hon flyttade in bestämde dom sig för att arbeta gemensamt för att Jeanette skulle få sätta sin prägel på det numera gemensamma hemmet.

Ovanför matbordet hänger en ljuskrona från Italien formgiven av Gino Sarfatti för Flos.
– Vår stil är klassisk och vi har flera designklassiker. Vi har det inte så trendigt utan satsar istället på inredning som är klassisk och tidlös, gärna med en tvist, förklarar hon.

På väggen hänger en målning i grå toner som Jeanette har målat själv. Hela rummet går i neutrala färger som vitt, grått och brunt. De gröna växterna, en grön filt, några vaser och urnor i grönt och rost är de enda färgklickarna.
– Vi har inrett med många dova och neutrala färgtoner och när jag arbetar med att inreda andras hem håller jag mig även där ofta till en mer avskalad och nedtonad bas på väggar och större möbler. Då kan man istället variera sig genom detaljerna och på så sätt lyfta fram kundens personlighet samtidigt som det är enklare att byta ut om man tröttnar.

Väggarna är vita och alla golv har ekparkett och det finns några väl valda tavlor, skulpturer och andra dekorationer runtom i lägenheten.
– Jag är väldigt nöjd med hur vi har lyckats få in alla funktioner på 80 kvadrat utan att det känns övermöblerat. Det är rymligt och luftigt – och vi får plats med allt man kan tänkas behöva samtidigt som det är hemtrevligt och ombonat.

Jeanette tycker att det är viktigt att jobba med detaljer för att skapa en hemtrevlig känsla.
– När man använder moderna inslag och tidslösa designmöbler kan det lätt bli för avskalat, men för mig är det viktigt att få det ombonat och hemtrevligt för att få in myskänslan. Det är också något vi ofta får höra när vi får besök "det är alltid så mysigt, hemtrevligt och ombonat hos er". Jag tror att det beror mycket på att vi har många detaljer, grupperingar och stilleben blandat med mycket textilier, allt från stora mattor till ullplädar och filtar, och att vi alltid har stämningsfull belysning.

Hon rekommenderar att ha flera ljuskällor i varje rum för att få ett trivsamt sken överallt.
– Jag jobbar mycket med punktbelysning och ser till att sprida ut ljuskällorna genom att använda många lampor med dimmer. Ett svagt ljus men många ljuskällor ger ett fint och stämningsfullt ljus.

Lägenheten går i en neutral färgskala, istället får detaljerna bestämma. Fönsterlampa Leimu från Iittala i färgen koppar, pläd Avalon från Hermes, bänk Barcelona av Ludwig Mies van der Rohe, matta från Kasthall.

Utvalda möbler och detaljer sätter stilen i familjen Thysells hem.

I matsalsdelen har de satsat på bekväma klädda stolar från Room, taklampa 2097 från Flos, golvlampa Toio från Flos och på väggen hänger en målning av Jeanette.

I vardagsrummet finns bland annat fåtöljen PK22 från Fritz Hansen, vägglampa 265 från Flos, soffa från B&B Italia, golvlampa Rosy Angelis från Flos och vasen Dagg från Svenskt Tenn.

Köket går i samma stil som övriga hemmet, vitt med inslag av grått.

Vid den öppna spisen är det ett riktigt myshäng, soffan kommer från Slettvoll.

Balkongen är förstås inte bortglömd i en inredningsdesigners hem, även här är belysningen pricken över i:et.

Jeanettes Rattfeldt Thysells bästa inredningstips: övermöblera inte, låt basen gå i en neutral färgskala, satsa på detaljerna och många olika typer av belysning.

 

Text: Annika Rådlund Foto: Henrik Nero för Per Jansson Porträttfoto: Pelle Lundberg

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Inredning

Visa alla
DalaFloda, äkta trägolv

DalaFloda, äkta trägolv

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Årets badrumstrend

Årets badrumstrend

I väntan på våren - plantera i kruka

I väntan på våren - plantera i kruka

Visa alla