Hög solskyddsfaktor

Allt Om Bostad

Sol och värme är underbart - utomhus! Men inne i huset eller lägenheten vill vi helst slippa blänk i tv-skärmen och bastuliknande temperaturer. Det finns flera typer av solavskärmning som löser problemet.

För att få rätt solskydd till sitt hem är det viktigt att beskriva sina behov och bostadens fönster för leverantören. Har man stora, rätvinkliga fönster fungerar det mesta. Har man däremot små eller runda fönster blir man mer begränsad. 
Om det är värmen som är det största problemet ska man satsa på ett utvändigt solskydd.  Fönstermarkiser är fortfarande den vanligaste solavskärmningen.
- Något som kommer allt mer är vertikalmarkisen. De passar bra på blåsiga plaster. Dessutom kan man få dem i screenväv, en textil som man kan se igenom, säger Jerry Sandelin, marknadschef på Persiennkompaniet.
En smidig lösning är att satsa på automatiserade produkter, åtminstone för den utvändiga solavskärmningen. Markiser man komplettera med sol- och vindautomatik. 
För terrassmarkisen finns en smidig radiomotor, som styrs med en fjärrkontroll. Motorn kräver oftast ingen extra elinstallation. Ett jordat vägguttag i närheten är allt som krävs.

Olika alternativ på invändig solavskärmning är persienner, rullgardiner, lamellgardiner och vanliga gardiner.
- Dessa produkter fingerar utmärkt om det är solen som är mest störande, säger Jerry Sandelin. 

UTVÄNDIGA SOLSKYDD

Fönstermarkiser

Stänger värmen ute på ett effektivt sätt. Är det vanligaste solskyddet.  Finns för alla typer av fönster. Manövreras med band eller motor och kan kompletteras med automatiska styrningar.

Vertikalmarkis

Är inte lika vindkänsliga som vanliga markiser och lämpar sig därför bra för blåsiga platser. Vertikalmarkisen löper vertikalt längs utsidan av fönstret på stabila styrskenor i aluminium. Dessa ger skydd mot såväl insyn som värme och ljus.

Terrassmarkis

Markisen monteras direkt på väggen eller under takfoten. Manövrering med vev eller motor. Motorn kan kompletteras med automatiska styrningar, t.ex. fjärrkontroll eller sol- och vindautomatik.

Korgmarkis

Korgmarkiser finns i ett stort antal olika utföranden. Gemensamt för dem alla är att de är stabilare än traditionella fönstermarkiser och tål väder och vind mycket bra.
En korgmarkis är inte bara ett solskydd utan också en utsmyckning för fasaden. Vanligast på butikslokaler och restauranger.

INVÄNDIGA SOLSKYDD

Lamellgardin

Lamellgardiner är eleganta. De skärmar av dagsljuset och man kan enkelt reglera precis hur mycket ljus man vill ska sila in i rummet. Lamellgardiner passar bra till stora glaspartier och de ger ett vackert ljusspel. Gardinen är skjutbar i sidled.

Persienner

En träpersienn skapar en harmonisk och lugn känsla i kontrast till en aluminiumpersienn som ger ett mer stilrent och stramt intryck. Svårare att styra ljusinsläppet.

Plisségardin

Plisségardinen är en slags veckad persienn av tyg som ger ett mjukt och ombonat intryck. Plisségardinen tar nästan ingen plats i uppdraget läge.

Rullgardin

Med rullgardiner kan man uppnå total mörkläggning. Men man kan också tona ner skarpt solljus med en gles väv.

Gardiner

Gardinen ger en obegränsad möjlighet att matcha den övriga inredningen. De påverkar känslan och förändrar upplevelsen av rummet. Skyddar inte lika effektivt mot värmeinstrålning som utvändiga markiser. Kan kombineras med utvändiga solskydd.


Text: Susanne Mattsson. Foto: Persiennkompaniet


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Hus

Visa alla
Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Fritidshus inspiration

Fritidshus inspiration

Nyckelfärdigt fritidshus eller byggsats?

Nyckelfärdigt fritidshus eller byggsats?

Planlösning för familjen

Planlösning för familjen

Visa alla