Höstens inredningstrender

Höstens inredningstrender

Hösten 2012 handlar framför allt om kontraster. Inred lägenheten med lantlig charm, blanda mjuka material med hårda och matcha en stark färg med en ännu starkare. Centralt för höstens inredningstrender är bekvämlighet, med fokus på att skapa ett välkomnande hem med inbjudande utrymmen.

Hösten 2012 är kontrasternas tid och inredningstrenderna är starkt inspirerade av modevärlden. De kraftfulla färger som vi sett på catwalken under året har smugit sig in i möblemanget där vi friskt tillåts blanda rött, orange, gult och blått och leka fritt med olika färgkombinationer. Många av inredningstrenderna handlar om att släppa lite på hämningarna och våga mixa och matcha olika mönster, former och material.

- Blanda sött och surt i inredningen, precis som när man lagar mat. Det söta kan vara det blommiga, säger Lotta Lewenhaupt som är stylist, föreläsare och författare. Hon föreläser om mode, design och livsstil.
- Cut the fluff, det gäller även möbler. Ta bort alla onödiga detaljer, både när det gäller kläder och möbler. Med en enkel soffa kan man ha hur mycket kuddar som helst.

På väggarna är mönstrade eller flerfärgade tapeter populära och här kan man låta respektive vägg i ett rum få sin egen prägel. Tapeterna kan gärna kombineras med ett utomhusmaterial som bergarten antracit.

På golvet är heltäckningsmattan tillbaka och bidrar med en varm, ombonad känsla till den bekvämlighet vi eftersträvar i höst. Annars täcks stora delar av golven med mjuka mattor i mikrofiber eller med en uppsättning trasmattor i olika färger.

Höstens inredningsdetaljer som vi kan leka lite med, och gärna överdosera, är lampor. Belysningen har en central plats i samtliga inredningsstilar och används för att skapa variation och ge rummet karaktär. En golvlampa i krom bidrar med enkel, elegant design och matchas sedan med bordslampor och ljuslyktor i porslin eller trä.
 

Text: Annika Rådlund Källa: Hornbach och Lotta Lewenhaupt
Foto: Hornbach

City Chalet: En naturnära stil där både material och färg inspirerats av skog och mark. Trä och sten plockas in i hemmet och kombineras med dova färger. Återkommande inredningsdetaljer i denna stil är skotskrutiga kuddar och tjocka fällar. Mattan ”Shaggy” lägger en bra grund till resten av denna rustika trend.

House of Comfort: Heltäckningsmattan är tillbaka för att skapa en fridfull bas i denna något feng shui-inspirerade inredningsstil. Mjuka linjer och textilier kombineras med lugna färger, där benvit, ljusgrått och beige dominerar och matchar varandra. Centrala komponenter är mjuka kuddar, blommiga tapeter och stämningshöjande ljuslyktor. Den skira gardinen ”Rambo” i satin ger rummet en mjuk inramning.

Colour Power: Starka färger och tydliga kontraster gör denna inredningsstil till höstens stora vitaminkick. Skarpa, klara nyanser av blått, orange, grönt och gult kombineras och matchas vilt och utan gränser. Denna lekfulla inredningstrend flörtar med 60-talets pop-art design.

Modern Times: En sofistikerad 60-talsstil där Mad Men-influenserna gör sig påminda. Naturmaterial utgör grunden för denna inredningstrend och blandas sedan upp med pastellfärger och stormönstrade tyger. Basen till denna stil är laminatgolvet ”Indisk äpple” som sätter tonen i detta moderna retro-hem.

 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Inredning

Visa alla
DalaFloda, äkta trägolv

DalaFloda, äkta trägolv

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Årets badrumstrend

Årets badrumstrend

I väntan på våren - plantera i kruka

I väntan på våren - plantera i kruka

Visa alla