AlltomBostad
 

Höstens och vinterns trender på Formex

Höstens och vinterns trender på Formex

I Trend Zone, Formex avdelning för trendinspiration, presenterades fyra av säsongens viktigaste trender i en utställning som var sammanställd av Svenska Moderådet. Eklekticism, Formalism, Maximalism och Materialism, är namnet på de olika trendriktningarna.

Formex, Sveriges största inredning- och designmässa, gick av stapeln 15-18 augusti och där anordnades för tredje gången i rad Trend Zone, där besökarna kunde få ny inspiration och kunskap. I området lyftes fyra internationella trender som tolkas ur ett nordiskt perspektiv i en utställning med namnet Kub-ismen.

- I själva utställningsformen lekte vi med olika kuber, som staplas på varandra, lite som byggklossar. Och eftersom Eclectic Touch, Eklekticism, är Formex övergripande trendtema tyckte vid att var passande att fortsätta att leka med olika -ismer sa Lotta Ahlvar, vd för Svenska Moderådet.

Mixa och matcha, matt mot blankt, starkt mot neutralt, konventionellt mot originellt - var ledorden.

Tidsandan säger ja till den självmedvetne mixaren. Höstens trendtema Eclectic Touch är som ett harmoniskt lapptäcke av möbler och objekt med olika uttryck. Gränserna mellan då, nu och imorgon, mellan långt borta och nära och mellan lekfullhet och allvar suddas ut. Det diffusa blir skarpt och det ytliga djupt.

- Aldrig någonsin har uttrycket stilrent känts så avlägset som nu. Tvärtom fortsätter vi ge oss hän åt mångfaldens generösa spektrum och blandar epoker, färger, material och mönster. Temat inspirerar och uppmuntrar till att mixa våra favoriter och ta fram konstnären inom oss, säger Chicie Lindgren, projektchef för Formex.

Trender som presenterades i utställningen:

Eklekticism - handlar framför allt om stilblandningar. Det intressanta är att alla epoker blandas. Enkelt med elegant, ärvt med nyköpt, massproducerat med konsthantverk, barnens hemgjorda verk från dagis med designföremål. Med fingertoppskänsla mixas olika stilar och uttryck. Resultatet blir en ny skön stil. 
 

Formalism – betonar form före funktion. Idag finns många intressanta former inom inredning och design. Det är runda och organiska former, bikakans form kan ses exempelvis både som mönster på textilier och som möbelform. Parallellt existerar också hårda utstuderade former, med skarpa hörn och vinklar. Stilen fokuserar på formen.

Maximalism – less is a bore. Stilen som går under arbetsnamnet Maximalism betonar överdådighet och maximal synlighet. Den står för en svulstighet, på gränsen till det förbjudna. Vad är dålig smak egentligen?

Materialism – fokuserar på olika material och ytor. Det är exklusiva material som marmor, koppar, exempelvis ser man bestick i nattsvart titan, samtidigt som det är många billiga material med ”Do it your self-känsla”, som obehandlat trä och omålade spånskivor. Materialet och ytstrukturen är viktigare än färgen.

Av: Annika Rådlund Källa: Formex
Foto: Annika Rådlund

 

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår