Höstfint med grönt inomhus

Höstfint med grönt inomhus

Sensommarens blomning är snart förbi och när hösten kommer spenderar  vi  mer tid inomhus. Ett sätt att förlänga den sköna gröna säsongen är at att inreda med växter.  Här delar Blomsterfrämjandet med sig av tips och idéer på hur du får ett charmigare och mer ombonat hem med hjälp av blommor och gröna växter.

Växter är bra för vår miljö, luften blir friskare och både blommor och vatten ger lite extra fräschör till hemmet.

Färgmatcha
Många moderna lägenheter och villor har stora fönster som släpper in rikligt med ljus och då fungerar det bra att ha krukväxter även på golvet. Placera gärna flera stycken växter tillsammans i en korg eller vid balja och ställ den i närheten av ett fönster. Plocka lämpligen upp någon färg som du redan har i rummet på blommorna. Till exempel kan en kudde i orange och gula nyanser kompletteras med höstglada krysantemum och begonior. Gröna bladväxter gör att det ser frodigt och lummigt ut och ger rummet ett mjukare intryck. Dessutom är krukväxter ypperliga luftrenare som förbättrar inomhusluften.

Insynsskydd
Skapa insynsskydd och skona samtidigt växterna för starkt ljus. Har du ett gassigt fönster i söderläge är det fint att ställa upp något mot fönstret, till exempel en träram eller vacker bricka. I träställningen kan en ampel hängas upp för att skapa höjd och bli ett intressant vertikalt blickfång.

 

Mörka toner
Moderna lägenheter och villor kan göras mer personliga och charmiga genom att smycka dem med äldre föremål som har en historia. Många moderna hem är mycket ljusa och då är en grupp med mörkare toner effektfullt. Här har vi använt en svart bricka och mörka krukor samt färgstarka växter som svenskodlad trillingblomma, Bougainvillea, höstglöd, Kalanchoë och gerbera.

Lummiga sideboard
Sideboard är populära både som förvaringsutrymme och rumsavdelare. Genom att skapa en grön oas på bordet fås ett härligt blickfång. Här har vi valt krukor med murgröna, Hedera helix, samt ärtor på tråd, Senecio rowleyanus. När murgrönan växter till sig och får långa rankor är det en ypperlig växt att leka lite med och låta rankor slingra sig iväg lite varstans, till exempel längs en gren.

Duka med gröna blad
De flesta krukväxter fungerar ypperligt att använda även som snitt. Främst associerar vi kanske snitt med blommor som gerbera, rosor och tulpaner, men enbart gröna blad är också oerhört dekorativt. Plocka några blad från de krukväxter som du redan har hemma eller komplettera från affären med växter som du tycker har ett spännande uttryck. Här har vi placerat slideranka, Muelenbeckia och den coola nykomlingen Albuca spiralis 'Frizzle Sizzle' i små flaskor.

Ätbart
Färska kryddväxter i köket är ett bra sätt att både skapa ett personligt kök samtidigt som matlagningen blir roligare. Det finns numera även trevliga tomatplantor som fungerar att ha inomhus och som går att skörda efter hand. Välj växter som är märkta med Svenskt Sigill eller KRAV, de är odlade med hänsyn till natur och människor och är nyttiga att äta.

Kreativt och färgglatt
Arbetsrummet är lätt att glömma bort trots att många spenderar mycket tid där. Här har vi valt mycket färg, både för att främja kreativitet och för att det är härliga säsongsfärger. Höstglöd/våreld, Kalanchoe i olika glada färger har fått bo i en enkel vit papperslåda. Tänk på att klä lådan invändigt med plast alternativt ställa den på en bricka så att inte vatten läcker ut på skrivbordet. Fint tillsammans med höstglöden är färgstarka begoniorliksom gerbera som vi använt som snitt i färgglada vaser.


Av: Annika Rådlund Källa: Blomsterfrämjandet
Foto: Lina Arvidsson/Blomsterfrämjandet

www.blomsterframjandet.se
Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Inredning

Visa alla
DalaFloda, äkta trägolv

DalaFloda, äkta trägolv

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Årets badrumstrend

Årets badrumstrend

I väntan på våren - plantera i kruka

I väntan på våren - plantera i kruka

Visa alla