AlltomBostad

I vår gäller grått, blått, turkost och gult

I vår gäller grått, blått, turkost och gult

Inspireras av naturens palett och måla väggarna i mjuka matta toner av vitt, grått, blått, turkost eller gult. Skapa kontraster med starka kulörer på utvalda väggar. Lisbeth Larsen är kulörchef på Jotun, och hon vet vilka färger som gäller i vår och sommar och hur färgtrender skapas.

– Kulörer för inomhusbruk skapas ofta utifrån generella tendenser i samhället, liksom trender på möbler och kläder. För tillfället väljer vi mer nertonade och dämpade kulörer på både väggar och kläder. Under det senaste året har vi sett mycket grå toner på väggarna, vilket är en trend som håller i sig. Till våren och sommaren ser vi dock en ökning av blå och turkosa toner, vilket var väldigt tydligt på Maison & Object-mässan i Paris. Även gula toner kommer att synas mer.
En annan trend som kommer nu riktar sig mot det naturliga med försiktiga kulörer och mjuka övergångar, där de vita och grå tonerna dominerar. Dels ser vi en mer urban trend med starka kulörer på utvalda väggar för att skapa kontraster.

Lisbeth Larsen förklarar att färgerna påverkar oss fysiologiskt.
– Det man kan använda som tumregel är att blå och gröna nyanser lugnar och skapar ro medan röda ger mer energi. Människor reagerar dock olika på kulörer, därför är det viktigt att prova sig fram. För att färgsätta ett helt hem och skapa harmoni, fast man vill skilja de olika rummen åt finns en del tumregler att följa.
– Då rekommenderar jag att man använder en kulör genomgående till samtliga rum, men varierar den genom att använda olika nyanser. Det kan man exempelvis göra genom att använda en ljus grå kulör som utgångspunkt och därefter använda sig av mörkare nyanser av den till de andra rummen. Viktigt är också att inte blanda varma och kalla kulörer, utan använda det ena eller det andra.

För att välja rätt färg bör man utgå från de förutsättningar som finns.
–Jag anser att det är viktigast att tänka på är vilka kulörer man trivs med och tycker om. I likhet med kläder ska man inte hoppa på trender om de inte faller en i smaken. Förutom att välja kulörer som gör att man mår bra, råder jag alltid konsumenterna att titta på vad de har för möbler hemma och vad de har för typ av miljö utanför sitt hem, eftersom kulörer ser olika ut beroende på vilket ljus man har. Sedan är det viktigt att ta sig tid att hitta de kulörer som känns rätt för en själv.

Text: Annika Rådlund
Källa: Jotun

1. Vägg: Lady sensitive 10, 8087 vårluft, Jotun       
2. Vägg: Lady sensitive 10, 5262 svalka, Jotun
3. Vägg: Lady sensitive 10, 9913 lammull, Jotun
4. Vägg: Inova Sand, Nordsjö färg 

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår