IKEA satsar på blått

IKEA satsar på blått

IKEA:s designers har varit i Indien för att skapa en designkollektion direkt på fabriksgolven. Kollektionen bygger på färgen blå, hämtad från indigofärgade textilier, batik, kinesisk keramik, portugisiskt och holländskt kakel, arbetskläder, denim och gamla kemiflaskor.

Kuddar i sköna former samsas med mattor, överkast, gardiner, saronger och en hängmatta för slappa stunder. Kollektionen Blå innehåller många mönstrade textilier som är vävda i södra Indien och nya mönster tillverkades under resan.. 

– Vi hittade en broderimaskin i fabriken och så blev det ett fint broderat mönster på kudden Blåsklöver, inspirerat av den livliga trafiken i Indiens stora städer. Mönstret gjorde jag tillsammans med Pratima Khagke, en lokal designer som reste med det svenska designteamet, säger Nike Karlsson, designer.

Idéer som fötts i  Älmhult utvecklades hos leverantörerna.
– Kulören blå har vi inte sett på länge i inredningssammanhang, den var populär senast på 80-talet. Nu är vi sugna på blått igen, säger Mats Nilsson, sortimentsstrateg.

De ville ha något som glimmar med i kollektionen. 
– Materialmässigt har vi arbetat mycket med textil och papper, för att det känns spännande och intressant. Och saker som glimrar till! Indien är känt för mässing till exempel, det finns mycket som glimrar i deras tradition, säger Lars Dafnäs, sortimentsstrateg.

Resan var en källa till inspiration och i norra Indien fanns trä-, metall- och glasfabriker och i södra Indien textilfabrikerna.  I kollektionen finns även festdekorationer i papp.

– Vi ville göra enkla saker att skapa fest med! Handgjorda dekorationer i papper ger mycket effekt för lite pengar. Det är flärd som många kan unna sig, säger Mats Nilsson, sortimentsstrateg.

 

Text: Annika Rådlund Källa: IKEA
Foto: IKEA

De mönstrade förvaringsaskarna BABBLA är dekorativa och fungerar även som presentförpackningar.

Överdraget BURTRÄSK i många mönster passar till klassikern TULLSTA. Det är en fåtölj som många har och som man nu kan förnya.

Bordet BACKAMO fick en inbyggd duk och fåtöljen BOHÅKAN blev både stram och mjuk på samma gång.

Brickbordet BURGSVIK har en hamrad mässingsbricka. Trasmattan BJERREDE i återvunnet spill har fått en stämpel på hindi för att markera dess ursprung.

Låt festen börja! De hängande pappersdekorationerna BESLUTANDE är inspirerade både av svensk kräftskiva och det glimrande Indien. De blir festliga att hänga över bordet, vid en vägg eller utomhus i ett träd.


Kollektion blå finns på IKEA i 21 länder från den 1/6 2012, så långt lagret räcker. Varje produkt finns i ett begränsat antal.

IKEA

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Inredning

Visa alla
DalaFloda, äkta trägolv

DalaFloda, äkta trägolv

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Årets badrumstrend

Årets badrumstrend

I väntan på våren - plantera i kruka

I väntan på våren - plantera i kruka

Visa alla