Inredningsdrömmar på Formex

Inredningsdrömmar på Formex

Inrednings- och designmässan Formex pågick 15–18 januari 2014 på Stockholmsmässan. En trendutställning med ett drömskt, kreativt tema och en rejäl dos guld gav besökarna inspiration.

Kreatören och formgivaren Jan Rundgren är ett välkänt ansikte för många inom inredning, mat och trädgård. Inför Formex hade han fått i uppdrag att tolka mässans övergripande tema, ”Day Dream”, genom att skapa en inspirationsutställning kring fyra olika trender på entrétorget.

Trendtemat ”Day Dream” banade väg för en mer kontemplativ attityd till verkligheten. ”Day Dream” står för det enkla, det lätt svävande, det funktionella och på samma gång poetiska

. - Det finns all anledning att drömma sig bort ibland – och man kan göra det på många plan. Att fantisera om en vackrare vardag och att faktiskt ägna sig åt inredning är för många ett starkt intresse. Alla inredningsbloggar tycker jag är ett tecken på verklighetsflykt. Man vill skapa en egen drömvärld hemma, en borg. Att inreda sitt hem, och dela med sig av det, har blivit en livsstil. Drömmen om skönhet i vår egen vardag kommer aldrig att försvinna.

Formex fyra teman våren 2014:

Day Dream
”Ett klassiskt och modernt tema, där den tidigare lite anonyma hotelltrenden går över mot mer elegans. Här handlar det om kvalitet och harmoni med en drömsk känsla. Färgskalan består av softade, lite smutsiga pasteller. Materialen är ofta transparenta och gärna med frostade ytor, ibland i flera lager. Ytorna är matta, även metalldetaljerna. Spännande strukturer skapar mycket av stilen: vikt, veckat och plisserat eller reliefer och stuckaturer ger intressanta effekter. Ett tema där man väljer få saker av god kvalitet – och som passar både för hemmet och för offentlig miljö.”

 

Deep Flow
”Ett härligt, grönskande sommartema, inspirerat av allt som finns under vattnet. Blå, gröna och turkosa toner mixas med varandra och kompletteras av starka toner som hämtas från koraller och annan växtlighet under ytan. Blått, som vi ser mycket av här, känns som den enskilt viktigaste färgen för våren och blått glas är plötsligt helt rätt igen. Blåvita mönsterbilder är också viktiga: blåvitt porslin, ikat och batik och till det strandinspiration i form av grova rep, makramé, recyclat trä.”

 

Down to Earth
”Här hämtas inspirationen från ett kargt landskap, det kan både vara Gotland och en het öken. Materialen är naturens egna: sten, läder, trärena ytor, ben, strå, papper, hampa. Återanvändning är ett viktigt inslag i hantverksmässiga design- och bruksföremål liksom keramik som ser ut att vara soltorkad och grafiska mönster. Allt accentueras av guld som gör de råa materialen eleganta. För konsumenten är koppar fortfarande stort men guld och mässing blir nästa grej.”

 

Indian Summer
”Starka färger som rött och gult med inslag av blekt rosa och brunt ger en spännande färgbild. Framför allt är det Indien som inspirerar men också Afrika, både genom färgerna och häftiga mönstermixer där stora ikatmönster blandas med mosaik och exotiska blommor. Grova trämöbler, rotting och mönster och ytor lånade från djurvärlen sätter tonen. Och förstås – som i alla teman – guld!”

Av: Annika Rådlund Källa: Formex
Foto: Annika Rådlund

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Inredning

Visa alla
DalaFloda, äkta trägolv

DalaFloda, äkta trägolv

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Årets badrumstrend

Årets badrumstrend

I väntan på våren - plantera i kruka

I väntan på våren - plantera i kruka

Visa alla