Inredningstrenderna 2014/2015

Inredningstrenderna 2014/2015

Pure classics, Secret garden, Natural elements och Aqua marine - Stockholm Furniture & Light Fair har tagit fram inredningstrenderna för år 2014 och 2015 tillsammans med designern och trendexperten Jan Rundgren.

Pure classics
Den opersonliga stil som varit så tydlig de senaste åren håller nu på att försvinna. Känslan av anonyma hotellrum eller den så kallade loungestilen som varit dominerande i inredningssammanhang har övergått i en elegant och sofistikerad stil med en mer personlig prägel - Pure classics. Att blanda gamla och nya stilar med varandra känns som en självklarhet. Linjerna blir mer svängda och färgskalan mer diskret med matta pasteller som gärna kan kombineras med en gråskala. Det är fortsatt populärt med metall som material, guld och mässing är det som glimmar mest. Framförallt är det metall i kombination med andra material, som underredet på bord och stolar eller i detaljer på möbler och fast inredning. Ett av de mest intressanta materialen är vit marmor och det kommer mer lyxiga stenmaterial framöver.

Ledord: klassisk stil, marmor, diskreta färger, guld/mässing, siden, heltäckande mattor, stuckatur, kristall och modern lyx.


Secret garden
Det gröna rummet inspirerar nästa säsongs färgkarta. Det är klara blommiga starka färger tillsammans med fräscha gröna nyanser som gärna kombineras med vitt och natur. Secret garden är en kombination av rustik retro och modern romantik, en stor inspirationskälla är second-hand som gärna kombineras med moderna möbler för ett personligt uttryck.

Hemmen möbleras med produkter som passar både ute och inne, och det är en hel del nya möbler som bara är till för att ställa blommor och växter på. Sittmöbler med integrerade växtbehållare, en spaljé som rumsavdelare känns helt rätt - de gröna växterna tar en självklar plats i våra nordiska hem. Det är fortsatt mycket organiska mönster på tryckta tyger, klara färger på vita bottnar. Motiven kan både vara naiva och naturalistiska.

Ledord: klara färger, blommigt, linne, spaljéer, grönskala, romantik, rustik retro, modern romantik och gröna växter.

Natural elements
Naturen är en av de största inspirationskällorna inför kommande säsong. Inspirationen kommer från det nordiska landskapet med dess vida utsikter. Det är naturmaterial som sten, trä och glas som dominerar den här stilen. Natural elements står för en modern känsla i design och form med naturmaterial i möbler och fast inredning. Det är spännande kombinationer av trä, metall och läder, det sistnämnda är ett material som kommer tillbaka men på ett nytt sätt. Korg och andra flätade effekter känns intressant även på möbelsidan. Det är färdiga patinerade ytor både på trä och textil och mycket tvättat linne inför kommande säsong både på soffor och för bädden. Och allt går naturligtvis i naturens skala. Kalla bruna nyanser i kombination med granit och med inslag av lövgrönt i naturens färgpalett.

Ledord: Trä, tvättat linne, naturfärger, sten, gråskala, läder, patinerade ytor, modern design och rustika material.


Aqua marine
Aqua marine är en stil med traditionellt uppdaterad sjönära känsla. Att leva nära havet är en dröm för många, inspirationen kommer framförallt från havets fantastiska undervattensvärld. Den klassiska marina stilen känns ny i en blågrön färgton. Skiftande färger i blått, grönt och turkost blir till en inspirerande färgkarta som vi kombinerar med vitt till sommaren. Blått och vitt är sommarens starkaste kombination – den syns på allt från porslin till möbler. Blått tycks dessutom vara en av de mest populära färgerna på stoppmöbler inför kommande säsong.

På tryckta mönster används akvarellteknik där färgerna flyter i varandra och får en levande känsla. I denna stil är trä är det materialet som dominerar mest på möbler. De vitmålade utemöblerna i trä är helt rätt för uteplatsen, men de gråfärgade trämöblerna kommer allt mer, det ska nästan kännas som färgen av gammal grå drivved. Stilen är väldigt ”nordisk” och passar oss med vår längtan till havet och de korta somrarna.

Ledord: blågrönt, modern marin stil, akvarelltryck, kadettrandigt, grått trä, blockrandigt, blått och vitt.


Av: Annika Rådlund Källa: Stockholmsmässan
Foto: Joakim Bergström mfl

Bildtext: Färgpalett för trenden Aqua marine

Olika kombinationer av material är trendigt. Koppar, glas och trä i kombination med blått är helt i tiden. Lampa designad av Esmé Alexander och skåpet Sleeping On It av Hanna Tunemar. Foto: Joakim Bergström

Naturmaterial och textil i olika pasteller och gråtoner är något vi kommer att få se ännu mer av under kommande år. Ny stil av gammal design, flätade effekter, textil och trä i kombination. Textilkollage av Tina Olsson från Konsthantverkarna och bänk av Karl-Gustav Jönsson.

Bumble bee -ljuvligt blå barnstol av Pernilla Köhlberg. Foto: Joakim Bergström
Årets färg under 2013 var grön och färgen kommer sin resa genom 2014-2015. Sofia Holts stol -Hej har en härligt grön färg.

Trenderna kommer också att presenteras i en möbel- och i en belysningsutställning på mässan, som äger rum den 4-8 februari 2014 på Stockholmsmässan.
Stockholm Furniture & Light Fair

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Inredning

Visa alla
DalaFloda, äkta trägolv

DalaFloda, äkta trägolv

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Årets badrumstrend

Årets badrumstrend

I väntan på våren - plantera i kruka

I väntan på våren - plantera i kruka

Visa alla