AlltomBostad
 

Inredningstrenderna 2019

Inredningstrenderna 2019

På Formexmässan presenterades tre inredningstrender som ska vara de starkast lysande denna säsong. De visades sedvanligt upp genom en utställning med möbler och prylar som fick symbolisera trendriktningarna; More is more, Kindful Soul och New Materialism.
 

More is more...less is bore!
Med blicken riktad mot framtiden mixar temat starka färger, neon och silver med naturliga toner, pasteller, svart och vitt. Det handlar om att hitta helt nya färgkombinationer och färgeffekter, ibland syns den starka färgen bara som en detalj. Metallskimmer förhöjer temat när produkter och textiler förses med glimmande effekter. Silver är en viktig accent i denna trend.
Glas i en mångfald och färger pryder det dukade bordet, men även konstglaset får ta mer plats. Belysningen får skifta i olika färger får integreras i inredningen eller varieras med hjälp av fjärrstyrning. Uttrycket "sexy and sassy" känns högaktuellt, hologram och "glow in the dark" syns återigen på exlusiva restauranger och barer. Det blir nattklubb även dagtid när inspirationen kopplas till Studio 54 och Bianca Jaggers berömda födelsedagskalas, eller hämtas från glamrockperiodens sminkade hjältar.
Inredare och stylister använder gärna formstarka möbeluttryck i kombination med nästan futuristiska miljöer, Uttrycket "Less is more" blir "More is more" när design och produkter i en stark färg sticker ut som utropstecken.

More is more

...less is bore!

Kindful soul
Färgskalan är harmonisk och hämtad från naturen. Island är sinnebilden med vilda hästar, torrt gräs, aksa, berg, himmel och hav. Under det karga landskapet känner vi samtidigt en natur full av energi från varma källor, norrsken och vulkanisk aktivitet.
Det finns drömska undertoner i temat med associationer till drömtydning, astrologi och astronomi. Det nordliga norrskenet Aurora borealis inspirerar. Mönstren är oftast flytande som rinnig akvarellfärg. Den nya digitaltryckstekniken har erbjudit ändlösa och nya kreativa möjligheter. Känslan i inredningen är sinnligt avslappniad och taktil med naturen ständigt närvarande i både ute och innemiljöer.

Temat har fokus på sovrummet men också på det dukade bordet och matlagning. Mat och sömn är basala värden men ny forskning visar vad vi äter och hur vi sover är ovärderligt för vårt välbefinnande. Hastigt och lite slarvigt bäddade sängar, med grovt men mjukt tvättat linne som möter den mjukaste och lyxigaste ullen, utgör själva grunden för temats textiler.

Runt om i världen dyker speciella sovstudios upp, allt för att den stressade storstadsmänniskan ska kunna må bra. Att träna både kropp och själ är något som allt fler arbetsgivare ser betydelsen av. Helt nytt är exempelvis att yogaentreprenörer samarbetar med arkitekter och skapar nya platser i våra kontor. Den som mår bra i kropp och sinne är inte bara gladare utan också snällare. Begreppet "kindful" är att räkna med.

Kindful soul har hämtat inspirationen från naturen.

Harmoni och olika träslag dominerar trenden.

New materialism
De mest ursprungliga sätten att mönstra tyg på, med hjälp av pigment, växtfärger och blocktryckstockar, är grunden för trendens mönster. Vävda rutor och ränder möter tryckta mönster av olika slag. Prickar, dip-dye, etniska mönster, äkta afrikanskt vaxtyg, kamouflage, grafitti och actionmålning. Här gäller det att tänka djärvt, tänk på konstnärer som Jackson Pollock och Basquiat.

Nya material skapade av förbrukade produkter ger också nya mönstereffekter.
De sköna mönstren blandas vilt och används på tyger, tapeter eller på till exempel washi tejp. När de används på produkter är formerna ofta påfallande enkla geometriska, kubistiska eller cylindriska,
Hopfogade tygstycken är tänkta lika mycket för inredning som för mode. Exklusivit mixas med folklore och elegans ställs mot kul och ful. Det icke perfekta utseende prioriteras och fel får gärna finnas med i designen. Det får vara spretigt men fyllt av lust och energi.
Färgskalan mixar jordigt och intensivt elektriska toner i grönt, rosa och kornblått. Svart ligger som en bas mot orange och solgult.
 

New Materialism

Färgskalan är jordig och kulörer som grönt och solgult.


Text och foto: Annika Rådlund
Källa: Formexmässan

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår