AlltomBostad

Inspireras eller förfäras av kändisarnas julgranar

Inspireras eller förfäras av kändisarnas julgranar

Hotel Birger Jarl i Stockholm samlar varje år tio artister, designer och modeskapare som får klä en egen gran. Årets julgransutställning har precis öppnat och pågår i hotellets foajé ända fram till jul. Av årets designers fanns bland annat en vintagedrottning och en skönhetsdrottning samt en som framhäver det genuint norrländska.

I bloggaren Sofia Fahrmans gran hänger stora glaskulor med familjefoton i. Där finns bland annat bilder på systern Sofie Fahrman.
- Jag vill att min gran ska vara som min blogg fast i julskrud. Man stannar till vid den, något man kikar in i och inspireras av bilder av året som gått, förklarar Frida Fahrman.
I Elsa Billgrens gran hänger inte bilder av familjelycka utan i hennes gran "Pang Pang" hänger det pistoler och gevär.
- Att designa en julgran är verkligen ett utmärkt sätt att utmana kreativt och har satt mig i situationer jag aldrig varit i förut och tankesätt jag aldrig närmat mig. Min julgran är sedd ur ett barns perspektiv och helt och fullt livsfarlig, säger hon.


Text: Annika Rådlund Foto: Annika Rådlund och Karina Jungdahl

Ben Gorham/BYREDO "Books I will never read"
Byredo är Sveriges största parfymhus och det grundades av Ben Gorham 2006. Ben Gorham är uppvuxen i Stockholm, Toronto och New York med rötter från Indien.
-Julen är full av historier och traditioner som vi återberättar under högtiden. Min julgran blir en slags motvikt till det, den påminner mig om hur mycket som finns kvar att lära och hur lite vi egentligen vet.

Camilla Norrback är en finlandssvensk designer som startade CAMILLA NORRBACK 1999. Företagets strävan är att attrahera miljömedvetna konsumenter som gillar mode. Hennes svarta gran "Brave new christmas" är prydd med mormorspynt, små spetsar kring lamporna, vita pärlhalsband och änglar.
-Mitt träd ironiserar över det faktum att vi hugger ner miljoner granar för att de ska stå i våra hem i några veckor och prydas för traditionens skull.

Christian Lippich, designer på Tiger Man och hans gran "Everlasting christmas". - To celebrate the evergreen tree as a joyful sign in celebration of live everlasting that shall not be cut off just like an evergreen tree never dies giving us a reason to celebrate Christmas forever."

Daniel Adams-Ray/Lagom är rappare och modedesigner. Hans gran "Don´t believe the hype" står gömd bakom en skärmvägg, och när man tittar in genom kikhålen ser man en gran helt utan barr.

Elsa Billgren med granen "Pang Pang". Elsa Billgren har varit programledare i TV, är vintagebloggare och är känd för sin unika klädstil.
"Kulor är farliga ting för små barn. Är man inte försiktig kanske man råkar tappa mormors fina gamla glasdekoration i golvet. Med vita silkeshandskar hänger familjen tillsammans upp leksaker i granen som barnen inte får leka med. Åh så spännande! Tänk om man fick pilla, bara lite"

Frida Fahrman med granen "35 mm 1,8". Frida Fahrman är moderedaktör på Aftonbladet och Kanal 5. Tillsammans med hennes yngre syster, Sofi Fahrman, gjorde hon programmet "Stylisterna" tidigare i år. Hennes gran handlar om bilder hämtade från året som som gått.
- Fotograferandet liksom mode är intressen som präglar hela min person. Därför har jag valt ut mina personliga favoritbilder från min blogg under hela året som gått. Min julgran representerar 12 månader ur mitt liv.

Marcus Larsson är chefsdesigner i klädföretaget Ljung, Han skapade trädet "Christmas Polaroids" genom att dokumentera två veckor i sitt liv med polaroidbildkamera, med bilder med liten "julgranspyntstwist".

Sofia Hagelin från nystartade Heart of Lovikka, ett modeföretag som hämtar sin inspiration från sticktraditionen i Lovikka i Tornedalen. Heart of Lovikka gillar hållbarhet och återvinning därför har Sofia Hagelin skapat en gran som enkelt går att montera ner och plocka fram igen till nästa jul. Stammen är gjord av en rundstav som hon har borrat hål i, i olika vinklar för kvistarna (tillverkade av blompinnar). Grenarna är inte fastlimmade för att de lätt ska gå att ta bort. Hon tycker att idén är bra eftersom det går att det går att måla om trädet .

Valerie Aflalo grundade Valerie 2005 där hon själv är designer. Hon påbörjade en modellkarriär när hon var 18 år och blev Miss Sweden år 2000. Hon har klätt en gran som hon kallar "Be radiant". Hon tycker att medelmåttigt är trist och att man bör lägga till mer glamour i vardagslivet. "Vägra försvinna i mängden och var inte rädd för att stå ut" är hennes beskrivning av granen.

Malin Andrén är designer och grundaren till Malina, som gör skräddarsydda och handtryckta klänningar av silke från Korea. Hon har skapat granen "Giving back". Melina samlar in pengar för att hjälpa fattiga att få en roligare jul.
 

Hotel Birger Jarl

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår