Kakeltrender 2016

Kakeltrender 2016

Glöm det vita och det skandinaviska, under 2016 är det kakel med 70-talsvibbar, olika nyanser av grått och spännande ytor som gäller. Här har vi samlat fem olika kakeltrender.

På den stora kakelmässan Cersaie i Italien i slutet av september fanns Kakelspecialisten på plats och spanade på både trender och produktnyheter. De hittade mycket kakel och klinker inom just ovannämnda trender och som de här tipsar om.

Retro
Nu blickar vi tillbaka men inte så långt i tiden utan mot 70- och 80-talet. Kulörer och mönster från dessa årtionden återfinns i flera olika nya kakelserier. Framträdande är kulörer som brunt, orange, grönt och turkos, när det gäller 80-tal är det mer aprikos, rosa, gult och ljusblått. Några exempel är 70-talsinspirerade mönster, plattor med känsla av vävtapet och hexagonformer.

Hemma hos
Kakel och klinker hämtar nu mycket inspiration från andra material i hemmet. Det är t ex. klinker med klassiska tapet- och tygmönster som medaljong och paisley. Här finns också klinker med mattmönster, inspirationen kommer från heltäckningsmattor och slitna turkiska och orientaliska mattor. Från väggen hämtar man inspiration i form av tavelramar och  kombinerar olika ramar som ett patchwork eller en ram på väggen. 

Träkänsla
Träklinker har funnits ett tag nu på marknaden och det börjar nu bli mer populärt än tidigare. Speciellt i badrummet gör sig träklinker extra bra då det tål väta, är enkelt att rengöra och det är ett lätt satt att få in naturkänslan på. Den nya tidens träklinker är ännu mer naturtrogen, både i ytstruktur och mönster än de tidigare varianterna. Klinkern läggs i ett V-mönster eller i fiskbensform.

Gråskala
På den stora kakelmässan Cersaie i Bologna syntes i år mycket kakel och klinker i gråa kulörer. Olika kombinationer med olika nyanser av grått, olika strukturer och mönster. Den rustika looken håller i sig.

Grafiskt
Grafiska mönster är populära inredningsdetaljer och nu finns flera nya kakel- och klinkerserier som anammar den trenden. Beroende på hur du kombinerar ihop plattorna kan du skapa oändligt många olika mönster. Kakel med ett grafiskt system av ränder och rutor kan  användas i kombination. 

Nu blickar vi tillbaka men inte så långt i tiden utan mot 70- och 80-talet. Kulörer och mönster från dessa årtionden återfinns i flera olika nya kakelserier. Framträdande är kulörer som brunt, orange, grönt och turkos när det gäller 70-tal. I serie Kiko återfinns en 70-talsinspirerad mönstermix och en platta med känsla av vävtapet. Storlek 12x18 cm, 3 kulörer.

Speciellt i badrummet gör sig träklinker extra bra då det tål väta, är enkelt att rengöra och man får in träkänslan även i badrummet. Den nya tidens träklinker är ännu mer naturtrogen, både i ytstruktur och mönster. Det är idag svårt att särskilja träklinker från riktigt trä. Serie Chevron Chic har en mer sliten bränd trälook och har stora skiftningar i kulörerna. Storlek 7,8x61 cm.

Cementine Evo är en klinker med mönster och kulörer i 70-tals anda. Storlek 20x20 cm. Passar på både på både vägg och golv..

Kakel och klinker hämtar nu mycket inspiration från andra material i hemmet. Det är t ex. kakel med klassiska tapet- och tygmönster som medaljong och paisley. Kakel Paisley 40x80 cm, finns i olika färgställningar.

Olika nyanser av grått i olika strukturer och mönster med handgjord känsla sätts med fördel i fiskbensläggning. Cromia är ett kakel med handgjord känsla och finns i 4 olika grå kulörer plus vitt. Storlek 6,5x26,6 cm

 

Av: Annika Rådlund Källa: Kakelspecialisten

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Badrum

Visa alla
Att bygga pool på hösten

Att bygga pool på hösten

Remaljering av badrum

Remaljering av badrum

LIVING by SMEDBO

LIVING by SMEDBO

8 saker du måste tänka på när du köper badkar

8 saker du måste tänka på när du köper badkar

Satsade på att bygga ett nytt hus

Satsade på att bygga ett nytt hus

Visa alla