Konsten att hänga konst

Konsten att hänga konst
Låter du tavlorna hänga kvar när du möblerar om hemma? Att hänga tavlor är en konst. En bild upplevs dessutom olika beroende på vilken ram du väljer. Carina Andersson på Rena Rama Verkstan ger tips.

Det är lätt att tro att en enkel ram inte stjäl uppmärksamhet från bilden. Men med en enkel, tunn ram utan passepartout kan du slå ihjäl bilden, den kommer inte till sin rätt.

- En stor passpartout ger en helt annan distans till bilden och då hamnar den mer i fokus. Var inte rädd för breda ramar, det kommer inte att stjäla all uppmärksamhet - tvärt om, säger Carina Andersson på Rena Rama Verkstan i Ljusdal.
Hon utgår ifrån ett enkelt vykort och visar hur olika ramar ändrar uttrycket i bilden. Med en mörkbrun, lite tjockare ram får bilden en fin lyster och färgerna kommer till sin rätt.

- Du kan både utgå från motivet när du väljer färg på ramen och hur rummet ser ut i övrigt för att skapa en bra harmoni. Konsten blir pricken över i om den passar med den övriga inredningen. Det går utmärkt att blanda olja, akvarell och foton till exempel, även olika sorters ramar kan blandas, men då är det bäst att låta färgen styra före formen.

Hur tavlorna ska hängas beror förstås på hur de ser ut och vilken storlek de har.
- Låt formatet styra placeringen, en långsmal tavla på en smal vägg och en bred tavla över en byrå. Du får också ta hänsyn till är ljusinflöde, möblering och väggutrymme. Carina Andersson tycker att man kan hänga flera tavlor tillsammans på en vägg och lämna andra väggar tomma.

- Fundera vart du vill att det ska hända saker, som i en trappa eller något annat ställe som skulle behöva ett blickfång. Det ska vara samma avstånd mellan tavlorna när de hänger i bredd. Du kan välja att linjera dem i överkant, underkant eller efter mittlinjen. Det gyllene snittet är också lämpligt att utgå ifrån för att få balans.

Ögonhöjd är en bra höjd, men ovanför soffgruppen eller på andra platser där betraktaren sitter kan det upplevas lite för högt.
- Tavlor i grupp som ett collage behandlas som en grupp för att få den rätta höjden. Linjera dem i ytterkant runt om hela gruppen. Lägg ett pussel med tavlorna på golvet tills du är nöjd innan du börjar spika i väggen, råder Carina Andersson.
De mindre tavlorna placeras underst för att komma nära betraktaren.

- Det är alltid bra att ha detaljrika eller små tavlor där man kan komma nära, så inga möbler står i vägen, avslutar hon.

Carinas bästa tips
1. En passepartout ska vara bredare än ramen.
2. Häng detaljrika tavlor fritt så att man kan gå nära och titta.
3. Håll samma avstånd mellan tavlorna.
4. Högt i tak - jämn underkant, lågt i tak – jämn överkant, eller häng med centrum i linje.
5. Lägg ut tavlorna på golvet först och gruppera dem.
6. Häng flera tavlor på en vägg och låt andra väggar vara utan tavlor.
7. Häng inte för nära ett hörn, ej mindre än 2 dm.
8. När du blandar ramar, låt färgen styra före formen.
9. Se till att motiven ”vänder sig” mot varandra.
10. Undvik glasade tavlor nära fönster som kan ge blänk.


Text: Jenny Marcuson
Illustration: Isak Andersson

Större bild finns i bloggen.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Inredning

Visa alla
DalaFloda, äkta trägolv

DalaFloda, äkta trägolv

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Årets badrumstrend

Årets badrumstrend

I väntan på våren - plantera i kruka

I väntan på våren - plantera i kruka

Visa alla