Lekfullt barnrum

Lekfullt barnrum

Ett barnrum ska vara både funktionellt, mysigt och samtidigt locka till lek. Då inredningstrenden för övriga rum i hemmen lutar åt det naturliga med trä, grönt, päls och horn så följer barnrumsinredningen med. Satsa på roliga inredningsdetaljer och färger från naturen för ett rum som ska hålla i flera år. Smarta och funktionella förvaringslådoreller korgar hjälper till att hålla snyggt.

Välj fantasifulla tapeter med djungel, stjärnor, träd, blommor, getingar, ugglor eller annat för att förhöja naturkänslan i rummet. Var inte rädd för att våga. Barn gillar att titta på bilder och upptäcka saker. Om man inte vill tapetseraalla väggar så tapetsera en fondvägg och måla de andra i någon färg som återfinns i tapeten. Om det finns snedtak i rummet så är det kul att tapetsera taket med moln eller luftballonger och hålla väggarna enfärgade. Med en stor grön och mjuk ryamatta på golvet, som gräsmatta, så är det sommar året om.

Förvara teckningar och tidningar i speciella boxar på väggarna och med bok- eller tavellister går det att ställa barnböckerna så att fronten syns. Då blir det lättare för de små att hitta sina favoritböcker. Sätt även upp krokar för till exempel morgonrock, pyjamas och häng upp tygväskor med härliga motiv för små prylar.

Viktigt att tänka på är att all förvaring måste sitta i barnens höjd. Låt de små vara med och inreda, de kan rita teckningar på samma tema som rummet. Rama in och sätt upp på bästa plats.

​Photowalls tapetkollektion Trompe l'œil av Acne Jr har flera välkända mönster i ny tappning. Molntapeten passar lika bra på väggen som i taket.

Mysigt kramdjur/kudde Hippo från Klippans yllefabrik. 210 kr/2-pack. www.klippanyllefabrik.se Att se sig själv i spegeln är alltid kul. Solformad spegel från Indiska, 129 kr. www.indiska.se. Träbokstäver med djur finns på Åhlens, 15 kr/st. www.ahlens.se

En grön matta på golvet kan vara en gräsmatta eller en fotbollsplan i ett barns fantasivärld. Plastmattan från Horred finns i olika storlekar. 495kr för 70x100cm. www.horredsmattan.se

6 tips till barnrummet
1 . Med förvaringsboxar på hjul är det lätt för barnen att själva rulla fram lådan till platsen där de lekt, stoppa i leksakerna och sedan rulla tillbaka till förvaringsplatsen.
2. Skaffa en rejäl hylla för böcker och sedan kan de böcker som just då är favoriter placeras på en tavellist.
3. Släng trasiga leksaker, flytta leksaker de tröttnat på till förrådet, ge bort eller sälj.
4. Mattor på golvet dämpar ljudet av spring. Tänk på att de måste ligga stadigt så att ingen halkar omkull.
5. En myslampa vid sängen är trevligt men ha gärna en med tillräckligt bra ljus för kvällens godnattsagor. Bra belysning i tak och vid skrivbordet gör det roligare att leka när dagsljuset försvunnit.
6. Textilier med samma mönster eller färg ger ett enhetligt intryck av rummet.

 

Text: Annika Rådlund
Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Inredning

Visa alla
DalaFloda, äkta trägolv

DalaFloda, äkta trägolv

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Årets badrumstrend

Årets badrumstrend

I väntan på våren - plantera i kruka

I väntan på våren - plantera i kruka

Visa alla