AlltomBostad
 

Lisa Larson - 50 år som designer

Lisa Larson - 50 år som designer

Det har gått 50 år sedan Lisa Larson hade sin första separata utställning, då visade hon de redan då populära ABC-flickorna, Lilla och Stora Zoo, Larssons ungar, servisen Matilda samt ateljéproduktion av väggplattor, unika figurer, vaser och kärl på NK i Stockholm.

- Redan för femtio år sedan fanns ett stort intresse för konsthantverk och både glas keramik och textil stod högt i kurs. När en utställning öppnades stod de inbjudna kunderna i kö och kastade sig över första bästa pjäs de kunde få tag i, berättar Lisa Larson.
Under dessa femtio år har mängder av humoristiska stengodsfigurer och bruksvaror tillkommit, både på Gustavsbergs fabriker och som frilansande designer för olika företag.

Nu är hon en av Sveriges mest folkkära designers och nu har hon utökat sin produktion med grafiska mönster på textilier, underlägg, bordstabletter, servetter och disktrasor samt skärbrädor och grytunderlägg i formpressat trä.
Lisa Larson är idag 81 år och hon har fortfarande många projekt på gång. Numera samarbetar hon med både Ljungbergs Textil och Opto design.

Text och foto: Annika Rådlund

Bilderna i toppen:
Bricka Opto design och tyg från Ljungbergs textilier, nyproduktion.
Larssons ungar från 1961
Lejon ur serien Afrika från 1964
Bulldog från 1972 (fortfarande i produktion)

Lisa Larsons figurer har ofta runda former.

Ny design som fötts ur tidigare skapelser; katten, lejonet och ängeln.

Ängeln har nu återskapats som mönster på textilier, brickor och annat. Till höger serien Garderob från 80-talet.

Lisa Larsons tomtar är populära samlingsobjekt.

Lisa Larson på invigningen av hennes jubileumsutställning på NK i Stockholm, tillsammans med Helena Melin från Opto Design. Jubileumsutställning pågår på NK fram till 1 juni -2012

 

Lisa Larson - AoB bloggen

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår