Liten läcka kan ge stora skador

Liten läcka kan ge stora skador

Vattenskador är ett av de vanligaste problemen i ett hem - även små läckor kan leda till stora bekymmer på kort tid. Men med rätt insatser i tid går det att förhindra eller begränsa skadorna.

Årligen inträffar över 100 000 vattenskador som kostar mer än sex miljarder kronor att åtgärda, enligt VVS-branschen. Det innebär flera hundra skador varje dag och gör vattenskador till ett av de absolut vanligaste problemen i hus och lägenheter. De kan uppstå på många olika vis, men något som de flesta har gemensamt är att de upptäcks för sent.

– De här skadorna är jobbiga, tidskrävande och dyra att åtgärda. Med rätt medvetenhet och förebyggande arbete kan många av dem förhindras, säger Mats Larsson, skadeexpert på försäkringsbolaget If.

Vanligt med läckage
De flesta problemen orsakas av läckage från köksmaskiner och kopplingar. Den typ av läckageskador som ökar mest är olyckor till följd av lösa anslutningar och spruckna ledningar. Skadorna blir dyrare ju längre de står utan att åtgärdas.

– En ismaskin som läcker några droppar per dygn kan leda till att man behöver riva ut hela köket efter några år. Torkperioden är dessutom väldigt lång. Under reparationen kan det vara besvärligt eller rentav omöjligt att bo kvar i hemmet, i så fall blir man tvungen att ordna med tillfälligt boende. Ett nytt kök kostar dessutom mycket pengar, säger Mats Larsson.

De flesta vattenskador uppstår i kök eller i badrum. Omkring en tredjedel av alla vattenskador inträffar i köket och ungefär lika många inträffar i bad- eller duschutrymmen. Förra året var det för första gången fler skador i kök och annat utrymme än i bad- eller duschutrymmen, enligt Vattenskadeundersökningen 2014.

– Det är vettigt att ha spillunderlägg under alla köksmaskiner, så att köket är våtrumssäkrat. Under diskbänken förvarar man ofta massor av grejer, vilket kan göra det svårt att komma åt avloppet. Det är viktigt att se efter emellanåt att det inte läcker där.

Kontrollera och reparera
Genom att byta gamla ledningssystem och renovera gamla våtutrymmen minskar risken för vattenskada. En skada kan bli mycket dyrare än vad en reparation av till exempel rör skulle ha kostat.

– Det bästa sättet att undvika allvarliga skador är att se till att olyckan aldrig inträffar. Vid minsta tecken på skador, som pölar vid diskmaskinen eller sprickor i kakel eller klinker i badrummet, bör man kontrollera genast. Det är viktigt att undersöka orsaken grundligt innan man börjar försöka fixa problemet. Annars finns det risk att man gör för lite eller för mycket.

Så här såg det ut i ett hem där varmvattenberedaren hade stått och läckt medan familjen var på resa.

Tips hur du skyddar huset mot fuktskador:
Inomhus
• Se till att bostadens VVS-anordningar har installerats och planerats av en yrkesman inom branschen
• Kontrollera regelbundet att VVS-anordningarnas, till exempel tvättmaskinens, anslutningar är i skick
• Undersök vinden, källaren eller krypgrund så att det inte finns fukt där
• Om du misstänker du att du har fuktproblem i ditt hus - gör en fuktutredning

Utomhus
• Kontrollera taket för att se att plåtar och takpannor är hela och sitter på plats
• Rensa hängrännor från grenar, takmossa, löv och skräp
• Se över husets dränering, rensa eventuella spygatter från löv och smuts

Av: Annika Rådlund Källa: If

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Badrum

Visa alla
Öka värdet på din villa

Öka värdet på din villa

Spabad och energiförbrukning

Spabad och energiförbrukning

Att bygga pool på hösten

Att bygga pool på hösten

Remaljering av badrum

Remaljering av badrum

LIVING by SMEDBO

LIVING by SMEDBO

Visa alla