Många föredrar en lantlig stil i fritidshuset

Många föredrar en lantlig stil i fritidshuset

Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag, har undersökt hur viktig inredningen är i fritidshuset och vilken stil som är mest populär. Resultaten visar att svenskarna föredrar en gammaldags lantlig stil. Näst mest populärt är att blanda olika inredningsstilar. Trendanalytikern Stefan Nilsson uppmanar till att just att våga blanda olika stilar och låta experimentlustan frodas i fritidshuset.

Intresset för hem och inredning har aldrig varit större och vi lägger ner mycket tid och pengar på att inreda i hemmet. Men gäller det även i fritidshuset? Fastighetsbyråns undersökning visar att 65 % av svenska fritidshusägare tycker att det är ganska eller mycket viktig att inredningen i fritidshuset är snygg och har rätt stil. 35 % tycker inte att det är särskilt viktigt.
– Svenskarna verkar ha en mer avslappnad inställning till inredningen i fritidshuset jämfört med permanentboendet. Det är inte riktigt samma hets att det ska vara perfekt. Våra mäklare märker dock att inredningsintresset sprider sig och man bryr sig mer och mer om möbler, materialval och inredningsdetaljer även i fritidshuset, säger Johan Vesterberg, pressansvarig på Fastighetsbyrån.
När det gäller typ av inredning är den gammeldags lantliga stilen mest populär i våra fritidshus. Hela 44 % svarar att de föredrar den traditionella stilen. 31 % svarar att de föredrar en blandning av olika stilar medan endast 5 % vill ha det modernt minimalistiskt i sitt fritidshus.
– Den stora inredningstrenden internationellt handlar om att addera – inte minimera, så blanda mormors nötta tallrikar med en rolig ljuslykta från Mallorca så får du något unikt till ditt hem. I år vill vi visa vårt arv och våra personligheter, säger Stefan Nilsson, trendanalytiker på Trendgruppen. Stefan Nilsson menar att fritidshusägarnas inredningsintresse ökar allt mer, men han varnar för att låta sig drabbas av inredningsstress.
– Låt fritidshemmet bli en experimentverkstad med känslomässiga fynd som bara får ta plats. Det är i fritidshuset vi mixar loppisfynd, inköpta charterminnen och hemmasnickrat på ett sätt som vi inte vågar hemma. En stil ska långsamt få växa fram – precis som den gör i fritidshuset, fortsätter Stefan Nilsson.

UNDERSÖKNINGENS FRÅGOR OCH SVAR:
Vilken inredningsstil föredrar du i ett fritidshus?
Gammeldags lantlig svensk stil 44 %
Blandning av olika stilar 31 %
Marin (svensk) skärgårdsstil 9 %
Modernt minimalistiskt 5 %
Romantiskt med pasteller och blommor 2 %
Amerikansk New Englandstil 2 %
Annan 7 %

Hur viktigt är det att inredningen i fritidshuset är snygg och har rätt stil?
Viktigt 16 %
Ganska viktigt 49 %
Inte viktigt 35 %

Text och foto: Annika Rådlund

Söt kaffeburk "Cotton Candy" i gammeldags stil från missjuniversum.se. Karaffen är ett loppisfynd.

De små blomkrukorna på bordet är från Matteus höstkollektion, korkskruven, vinkannan och karaffen är loppisfynd.

-Låt fritidshemmet bli en experimentverkstad med känslomässiga fynd som bara får ta plats, tycker trendanalytikern Stefan Nilsson. På hyllan finns mormors tekanna, farmors plåtburkar och tavlorna är auktionsfynd.

Mixa loppisfynd, arvegods och semestersouvenirer för ett personligt hem. Vågen kommer från mormors hem, plåtburkarna från farmor och kannan är från loppis.

Gammaldags lantlig stil i blått och vitt. Den första blå kudden har ett vintagetyg, de andra blå kuddarna kommer från Indiska. Alla keramiksaker i fönstret är loppis och auktionsfynd och glasfåglarna och pingvinen är arvegods.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Reagera marknadsanalys på uppdrag av Fastighetsbyrån mellan den 1 och 10 april 2011. Undersökningen genomfördes via en webbenkät. Ett riksrepresentativt urval av 289 fritidshusägare deltog i undersökningen.

 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Inredning

Visa alla
DalaFloda, äkta trägolv

DalaFloda, äkta trägolv

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Årets badrumstrend

Årets badrumstrend

I väntan på våren - plantera i kruka

I väntan på våren - plantera i kruka

Visa alla